235
Asemănătoare cu gogoșile românești, churros sunt specifice bucătăriei spaniole și portugheze, și se consumă cu zahăr sau un sos dulce (de ciocolată, de obicei).
MOD DE PREPARARE:
- Fierbeți apă într-un vas, apoi măsurați 300 ml apă clocotită într-o cană și adăugați untul topit și extractul de vanilie. Cerneți făina și praful de copt într-un castron mare cu un praf de sare.
- Faceți o adâncitură în centru, apoi turnați conținutul cănii și bateți foarte repede făina cu o lingură de lemn până dispar cocoloașele. Lăsați deoparte aluatul 10-15 minute, timp în care se face sosul.
- Puneți toate ingredientele pentru sos într-o tigaie și topiți-le ușor, amestecând din când în când până când se obține un sos neted și strălucitor. Separat, într-o tavă, amestecați zahăr tos cu scorțișoară pentru a tăvăli apoi churros.
- Umpleți o cratiță mare, adâncă, cu ulei pe o treime și așteptați să se încingă bine (aveți grijă să nu se ardă).
- Puneți o duză în formă de stea la punga de poșat. Umpleți cu aluatul, apoi introduceți 2-3 fâșii direct în tavă, tăind fiecare fâșie de aluat cu o foarfecă de bucătărie. Se prăjește până devine maro auriu și crocant.
- Atenție, dacă se formează bule de aer în churros, acestea pot exploda, mai ales dacă uleiul se supraîncălzește sau folosiți făină veche.
- Odată ce churros sunt crocante și aurii, scoateți-le din ulei cu o paletă și scurgeți-le pe o tava tapetată cu șervete de hârtie.
- Tăvăliți churros-ul prăjit prin zahăr și scorțișoară și serviți-le cufundându-le în sosul de ciocolată.
INGREDIENTE:
- 50 g unt topit
- ½ linguriță extract de vanilie
- 250 g făină simplă
- 1 lingurita praf de copt
- aproximativ 1 litru de ulei de floarea soarelui
Pentru sos - 200 g ciocolată neagră mărunțită
- 100 ml smântână dulce
- 100 ml lapte integral
- 3 linguri sirop
- ½ linguriță extract de vanilie
Pentru zahărul cu scorțișoară - 100 g zahăr tos
- 2 linguri scorțișoară