Deși numele indică o influență culinară franceză (boeuf înseamnă carne de vită), salata de boeuf are de fapt o origine rusească. Inițial se numea salată russe sau Olivier, după Cheful care a inventat-o: belgianul Lucien Olivier, care lucra la un restaurant din Moscova. El folosea ingrediente mai deosebite, precum homari sau raci, însă rețeta a fost adaptată astfel încât să conțină ingrediente mai ieftine, accesibile oricui.
În prezent, este unul dintre cele mai populare preparate tradiționale românești. Se servește la numeroase ocazii speciale, precum Crăciunul, Revelionul sau Paștele, dar o poți prepara oricând ai poftă.
În rețeta originală se folosește, bineînțeles, carne de vită, însă multe persoane o înlocuiesc cu piept de pui sau curcan. Există și opțiuni vegetariene (fără carne) sau vegane/de post (fără carne, iar maioneza este vegetală).
Iată cum se prepară salata de boeuf
Ingrediente: |
|
Încearcă și: Cea mai bună rețetă de piftie de porc (răcitură)
Mod de preparare
Se taie rasolul de vită în câteva bucăți potrivite și se pune la fiert în apă cu sare. Când începe să clocotească, se lasă 2 minute, apoi se schimbă apa.
Din când în când, se curăță de spumă. Când nu se mai formează spuma, se adaugă lângă carne morcovii, rădăcina de pătrunjel și cea de țelină.
Se lasă la foc mic aproximativ 3 ore sau până când carnea este bine fiartă. Morcovii și rădăcinile de pătrunjel și țelină se scot mai devreme, pentru a nu se sfărâma.
Între timp, se decojesc cartofii, se taie în cubulețe potrivite și se pun la fiert. Se lasă pe foc până când pot fi străpunși cu furculița. Atenție, nu trebuie să se sfărâme!
Carnea, cartofii, morcovii și rădăcinile de pătrunjel și țelină se lasă la răcit, apoi se toacă în cubulețe mici. Se toacă și murăturile.
Se varsă carnea și legumele tocate într-un bol încăpătpr și se amestecă ușor ingredientele.
Pentru sos, se amestecă maioneza cu muștarul și se adaugă zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
Se toarnă apoi sosul de maioneză peste ingredientele tocate și se amestecă cu grijă, de preferat direct cu mâinile sau cu o ustensilă din lemn.
Salata de boeuf se dă la frigider cel puțin 3 ore înainte de a fi consumată.
Pentru decor, folosiți-vă imaginația și fiți creativi! Se pot folosi frunze de pătrunjel, morcovi fierți, mazăre, măsline, ou fiert sau murături. Se așază în formă de brad de Crăciun, flori de primăvară, om de zăpadă, imitând modele tradiționale românești sau un mozaic.
Încearcă și: Salată de țelină cu mere și măsline
Cum se prepară salatele vegetariană și vegană
Aceste salate se numesc a la russe, numele „de boeuf” nefiind potrivit dacă nu folosim carne de vită. Se aleg ingredientele preferate, precum mazăre, porumb dulce, ou (pentru versiunea ovo-vegetariană) etc. Pentru varianta vegană/de post, se folosește o maioneză vegetală.
Sursă foto: iStock
1 comentariu
O reteta de nota 10. Big like!