Home » Conserve » Ce poți face din căpșuni: 5 Rețete delicioase de conserve dulci

Ce poți face din căpșuni: 5 Rețete delicioase de conserve dulci

Autor: Roxana Stoian
0 comentariu 230 vizualizari 5 minute timp estimat

Căpșunile sunt fructe nu foarte bogate bogate în pectine, lianți naturali ce își îndeplinesc rolul de a lega gemurile, siropul dulcețurilor și jeleul.

Iată 5 Rețete delicioase de conserve dulci pe care să le încerci vara asta:

Jeleu

La 2 căni de căpșuni zdrobite vor adăuga un volum egal de zahăr și 1 lingură de zeamă de lămâie. Dacă adăugăm zahăr pastei obținute din căpșuni pasate, trecută prin sită, în prealabil, o fierbem la foc mic, amestecând încontinuu, vom obține un jeleu plăcut colorat și aromat, excelent pentru decorarea prăjiturilor.

Când ni se pare că jeleul s-a îngroșat, probăm dacă se încheagă, pe o farfurie. Luăm vasul de pe sursa de căldură și punem o cantitate mică, pe o farfurioară scoasă din congelator. Lăsăm jeleul să se răcească și păstrăm farfuria în congelator, pentru câteva minute. Dacă jeleul s-a întărit, este gata de pus în borcane. Dacă este încă fluid, continuăm fierberea amestecând mereu. Facem nouă astfel de probă, când s-a modificat consistența.

Întotdeauna sterilizăm în cuptor borcanele curate, pentru ca jeleul nostru să poată fi păstrat îndelungat. Este ideal să și sterilizăm borcanele a doua zi, timp de 10-15 minute, chiar dacă am turnat conținutul fierbinte și am lăsat jeleul să se răcească lent, în borcanele acoperite cu pături.

Sos

La 2 căni de căpșuni spălate, tăiate sferturi, vom adăuga ½ cană zahăr (de preferință brun), 50 ml apă și, aporape de final, zeama de la 1 lămâie. Fierte la foc mic spre mediu, ingredientele trebuie să formeze o pastă de consistența mierii, nu foarte legată. Utilizăm sosul pentru decorarea prăjiturilor, tartelor, brioșelor, a înghețatei, gogoșilor, papanașilor sau clătitelor. Pentru siguranță, vom steriliza produsul la bain-marie, a doua zi, pentru 15 minute.

Gem

Realizat adesea din fructe întregi, ținute în frigider peste noapte, cu zahăr, până când rezultă un sirop pe care îl fierbem pe foc mic până începe să se lege și apoi adăugăm fructele, gemul poate fi testat în pahar cu apă rece. Păstrăm 1-2 linguri metalice în congelator; când s-au răcit, luăm puțin gem și îl lăsăm să curgă din lingură într-un pahar cu apă rece.

Dacă gemul rămâne coagulat în apă și nu se dispersează în pahar, este gata, poate fi pus fierbinte, în borcane. Punem gemul fierbinte în borcane, iar deasupra presărăm pudră de scorțișoră, ca să nu se formeze mucegaiuri. Borcanele închise ermetic se lasă la răcit între pături, până a doua zi.

Compot

Fructele din compot este ideal să fie ceva mai tari, sănătoase și să se fiarbă cât mai puțin. Se pregătește un sirop din 1 lingură de apă la 200 ml apă și se adaugă, după dorință, o aromă la alegere: vanilie, lămâie, ghimbir. Umplem cu fructe borcane de 400 ml și turnăm sirop, astfel încât să le acopere. Înfiletăm capacele borcanelor și le așezăm într-o cratiță mare, pe prosoape de bucătărie, cu hârtie sau prosop de bucătărie între ele. Fierbem borcanele 15-20 de minute, cronometrând de când apar mici bule de aer în interiorul borcanelor. Le lăsăm să se răcească în apa în care au fiert, până a doua zi.

Dulceață

Vom pregăti siropul din 3 căni de zahăr, 150 ml apă și 3 linguri de zeamă de lămâie. După ce am probat că este legat (pe o farfurie rece, picăturile de sirop bine legat vor rămâne sub formă de bob), adăugăm 1 kg căpșuni spălate, scurse și curățate și lăsăm să fiarbă 15 minute la foc mic, fără să amestecăm. Din când în când, scuturăm cratița cu scurte mișcări pe orizontală. Dulceața se pune fierbinte în borcane mici, care se întorc pe capac, pentru 5 minute. Are un sirop mult mai dulce și mai legat decât compotul sau gemul.

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro