Masa de Sărbătoare a fost un ospăț pe cinste, dar a mai rămas ceva friptură. De obicei asta nu reprezintă o problemă; o bagi la frigider, iar a doua zi faci o nouă garnitură. Dar dacă ai folosi aceste resturi în moduri mult mai creative?
Tortilla cu friptură
Dacă ţi-au rămas muşchi sau coaste de vită, foloseşte-le pentru a prepara o tortilla delicioasă cu legume şi salsa. Ai nevoie de:
- aprox. 250 grame resturi de friptură (muşchi sau coaste de vită), mărunţite/tocate
- 1 ceapă mică, tocată
- ½ linguriţă chimen măcinat
- ½ linguriţă pudră de chili
- ¼ linguriţă pudră de usturoi
- 1 linguriţă şi jumătate de făină
- ½ cană apă rece
- 6 lipii de tortilla din făină, încălzite
- ¼ cană sos salsa (opțional)
Într-o tigaie non-aderentă, căleşte resturile de friptură şi ceapă timp de 1 minut.
Adaugă salsa, chimenul, pudra de chili şi cea de usturoi. Într-un vas mic, amestecă făina cu apa până obţii o compoziţie fină, pe care o verşi treptat în tigaie.
Lasă să fiarbă, amestecând timp de 1-2 minute, până compoziţia începe să se îngroaşe.
Umple lipiile de tortilla cu acest amestec şi serveşte alături de bucăţele de brânză, roşii, salată verde şi, opţional, salsa.
Orez prăjit cu friptură
Orezul este perfect pentru a transforma resturile de mâncare, mai ales cele care conţin carne sau legume, în preparate noi! Iată o reţetă foarte uşor de preparat:
Amestecă 2 linguri de sos de soia cu 2 ouă. Separat, încălzeşte 1 lingură de ulei într-un wok/ tigaie şi adaugă ouăle anterior bătute. Învârte şi răzuieşte ouăle în tigaie ca şi când ai face o omletă, dar nu le lăsa să se gătească de tot, deoarece mai târziu le vei pune din nou la încălzit.
Scoate ouăle din tigaie şi lasă-le deoparte într-un vas, iar tigaia foloseşte-o pentru a prepara un amestec dintr-un căţel de usturoi tocat, 2 morcovi răzuiţi, ½ cană cu mazăre congelată şi 2 căni cu orez rece, gata preparat (pot fi resturi de orez).
Ţine amestecul pe foc timp de 3-4 minute, până când legumele se frăgezesc şi orezul începe să devină maroniu, apoi adaugă ouăle preparate mai devreme, plus 2 linguri de sos de soia, 2 de oţet de orez şi resturile de friptură (ar trebui să ai la îndemână cam 2 căni cu friptură tăiată în fâşii subţiri). Lasă compoziţia pe foc 2-3 minute sau mai mult şi, dacă e nevoie, adaugă sos de soia.
Citește și: 6 preparate delicioase pe care le poți găti din pâinea rămasă
Panini cu friptură feliată
Resturile de la cina de aseară pot fi foarte uşor transformate în prânzul de azi. Ia 2 cepe mari şi taie-le rondele, apoi separă inelele de ceapă şi căleşte-le într-o tigaie în care ai topit 2 linguri de unt. Ia tigaia de pe foc când ceapa începe să se caramelizeze.
Separat, pregătește 4 felii de pâine şi întinde pe câte o parte a fiecăreia unt topit. Bagă feliile de pâine la cuptor, doar cât să se rumenească puţin, apoi pe fiecare felie de pâine aşază resturi de friptură tăiate în fâşii subţiri.
Stropeşte-le cu puţin unt topit, presară ceapa caramelizată şi asesonează cu sare şi piper. Poţi servi sendvişurile ca atare sau alături de o garnitură – cuşcuş, broccoli fiert, cartofi prăjiţi etc.
Spaghete cu cotlete de porc
Resturile de cotlet de porc se pot combina foarte uşor cu paste şi sos pentru a prepara o mâncare consistentă şi savuroasă. Pune spaghetele la fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj şi, între timp, căleşte la foc mediu, într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline, 2 căţei de usturoi şi ¼ cană cu ceapă roşie mărunţită.
Când usturoiul începe să sfârâie, adaugă 30-35 grame sos de roşii şi 45 grame pastă de roşii (ambele pot fi din conservă). Amestecă bine ingredientele şi adaugă 1 lingură cu condimente italiene (busuioc, oregano, rozmarin, cimbru) şi ½ linguriţă cu zahăr.
Pune peste sos în tigaie resturile de la 1-2 cotlete de porc, tăiate în bucăţi, şi lasă la foc mic timp de 8 minute. Amestecă sosul astfel obţinut cu spaghete şi presară deasupra parmezan şi busuioc proaspăt.