Sunt multe motivele pentru este bine să mănânci macrou. Pește oceanic cu o carne fermă, foarte sănătoasă pentru consum, macroul are o formă specifică, alungită o piele în nuanțe gri-albastre, irizată cu dungi argintii motiv pentru care este supranumit sardina de Atlantic. În general, macroul ideal pentru consum cântărește aproximativ 275-350 de grame. Caracteristică este carnea tare, cremoasă după preparare, ușor sărată și uleioasă, dar foarte gustoasă, macroul fiind inclus în categoria peștilor grași.
Este important de spus că regulile de exploatare piscicolă în oceana au făcut din macrou o alegere sustenabilă, astfel că este o alegere etică, acesta fiind pescuit în mod controlat, doar în perioadele din afara celor de reproducere. Totuși există indicii că în unele zone macroul este supus riscului de pescuit excesiv, motiv pentru care este indicat să alegi doar peștii produși de firme care practică pescuitul responsabil.
Ce beneficii îți aduce consumul de macrou
Macroul este o sursă foarte importantă de omega-3, la aceasta adăugându-se un aport bun de minerale prețioase și vitamine. Fiind un pește gras, are cantități mari de omega-3. Aceste grăsimi bune reduc tensiunea arterială și scad nivelul de colesterol din organism. Studiile au arătat că cei care mănâncă macrou în mod regulat au tensiune arterială mai scăzută și mai puțin colesterol în sânge.
Acizii grași omega-3 și în special DHA (acid docosahexaenoic) joacă un rol important în dezvoltarea creierului. Aceste grăsimi controlează eliberarea de neurotransmițători chimici, ceea ce ajută la menținerea funcției creierului. Studiile arată, de asemenea, că consumul de omega-3 din surse marine – precum este macroul – poate reduce riscul de probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea bipolară și autismul.
Consumul regulat de macrou se dovedește un aliat pentru sănătatea oaselor.Vitamina D reglează metabolismul fosforului și calciului – două minerale de care oasele au nevoie pentru a se menține puternice și rezistente. Pe lângă această vitamină, macroul conține și cupru și seleniu – minerale necesare pentru menținerea densității osoase.
Poate ajuta la pierderea in greutate. Macroul are cantități bune de grăsimi și proteine sănătoase. Studiile arată că, în comparație cu carbohidrații, grăsimile și proteinele sunt mult mai utile în scăderea nivelului de grelină – hormonul foamei care crește nevoia de a mânca. Mai mult decât atât, ca aliment bogat în proteine, macroul te poate menține să te simți plin pentru mai mult timp. Acest lucru previne excesul alimentar și te ajută să-ți menții greutatea.
Congelat sau proaspăt?
Macroul este un pește foarte perisabil. Sunt suficiente doar 12 ore în care temperatura de păstrarea să treacă de 5-6 grade Celsius pentru ca peștele să se altereze. Deseori faptul că este alterat nu este mereu vizibil, dar dacă este consumat va genera în organism cantități mari de histamină și, uneori, reacții alergice destul de importante.
Varianta peștelui proaspăt poate fi o alegere bună doar dacă, între recoltare și consum trece puțin timp, iar transportul este realizat în condiții optime. Dacă este transportat pe distanțe mari (nota bene – macroul este pește oceanic), cea mai bună alegere este peștele congelat. Acesta este înghețat imediat după recoltare și eviscerare și este menținut la – 20 de grade Celsius pe toată perioada transportului. Fiind congelat riscurile alterării sunt mici, chiar și atunci când lanțul de frig are scurte întreruperi.
În plus, peștele congelat are un preț mai mic decât cel proaspăt, diferențele de gust și calitate fiind absolut insesizabile.
Cum se prepară macroul
Fie că este la grătar, afumat, copt sau servit crud în sushi, macroul poate fi preparat în diferite moduri, pentru a se potrivi diferitelor preferințe culinare. Este delicios la grătar, poate fi prăjit simplu sau în panadă, se potrivește perfect cu ardeiul iute și cu arome foarte puternice (dafin, pătrunjel, usturoi, lămâie și coriandru). Macroul proaspăt (sau decongelat) poate fi gătit întreg, la cuptor. Este una dintre cele mai bune și mai simple variante.
Macrou la cuptor
Peștii curățați, fără cap și coadă, sunt asezonați cu piper și stropiți cu suc de lămâie. Pune sare, dar cu măsură, dat fiind faptul că peștii sunt sărați natural. Pisează 2-3 căței de usturoi și freacă-i bine cu o lingură, două de ulei (orice fel de ulei, dar nu de măsline). Pune câte puțin din crema de usturoi în burta fiecărui pește (aproximativ jumătate de linguriță), Îndeasă câteva fire de pătrunjel verde și o felie de lămâie subțire în burta fiecărui pește. Dacă peștii sunt mai mari îi poți cresta ușor.
Așează-i unul lângă altul, pune puțină apă, doar cât să prevină arderea peștilor și dă-i la cuptor pentru 20-25 de minute la foc mic-mediu. Unge-i după 15 minute cu sosul lăsat. Cu ocazia asta verifici și cât de bine sunt făcuți. Servește-i cu mămăliguță și mujdei sau cu cartofi natur și mujdei.
Chifteluțe de macrou afumat
Mult mai bun și mai apetisant decât numele rețetei, este un fel delicios de a mânca macrou, pentru că varianta afumată este una dintre cele mai rafinate variante în care acest pește poate fi consumat.
Ingrediente
- 300 g piure de cartofi rece (rămas de la masa precedentă);
- 6 fire de ceapă verde;
- 1 lingura de sos de hrean (cel simplu fără smântână, este mai potrivit);
- 250 g macrou afumat fără piele;
- 2 linguri de făină;
- 1 ou, batut;
- 85 g pesmet;
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit (optional).
Mod de preparare
Într-un castron mare, amestecați împreună cartofii, ceapa mărunțită, hreanul și macroul mărunțit. Formează 8 chifteluțe mult aplatizate, de mărime egală. Trece fiecare chifteluță prin făină, apoi ou și în final pesmet.
Chiteluțele se prăjesc în ulei și sunt gata în 5-6 minute sau până când sunt crocante și aurii. Pot fi gătite și la cuptor (ideal cu ventilator) sau în air fray. Se servesc cu salată și felii de lămâie.
Risotto cu macrou afumat
Acestea este un fel de mâncare care seamănă cu o îmbrățișare caldă. Este un risotto reconfortant, perfect într-o noapte umedă, rece și cu vânt. Pur și simplu te face să te simți bine.
Ingrediente
- 1 lingură de unt;
- 1 ceapa, tocată mărunt;
- 250 g orez pentru risotto;
- 100 ml vin alb;
- 1l supă de legume (poți folosi și cun cub de concentrat pentru sumă);
- 240 – 300 gr. macrou afumat (fără piele și oase) tăiat în bucățele;
- 2 fire de ceapă verde, mărunțită;
- 100 g spanac proaspăt (sau frunze de rucola). .
Mod de preparare
Încălzește untul într-o tigaie mare. Pune ceapa, apoi călește ușor timp de 5 minute până se înmoaie. Adaugă orezul și amestecă până când se îmbracă cu unt, apoi toarnă vinul și lasă să clocotească până când orezul absoarbe tot sosul.
Pune jumătate din sumă, amestecă și lasă să fiarbă ușor timp de 10 minute. Adaugă jumătate din restul de supă, amestecă din nou și gătiți încă 5 minute. Continuă să adaugi supă și să gătești până când orezul este fraged, dar fără exces de lichid.
Adaugă macroul bucăți, ceapa, și cea veche și cea verde, și spanacul. Fierbe până când spanacul se ofilește ușor, potrivește de sare și piper și servește imediat.
Macrou la grătar
Este un preparat parfumat, delicat, gustos și rafinat. Poezie și gust!
Ingrediente
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 4 bucăți de macrou întreg, eviscerați, fără cap și coadă;
- 1 ardei iute mare, tocat mărunt
- 1 cățel mic de usturoi, tocat mărunt
- O bucată de rădăcină proaspătă de ghimbir, tocat mărunt;
- 2 linguri de miere;
- 2 lime, cu coajă și zeama;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Aprindeți grătarul și lăsați flăcările să se stingă până ce cenușa a devenit albă. Amestecă 2 linguri de ulei de măsline și toate celelalte ingrediente într-un castron mic, ajutând raportul de miere și lămâie pentru a obține o dulceață puternică. Asezonează după gust.
Crestează fiecare partea peștilor de 3-6 ore, dar superficial. Unge peștele cu uleiul rămas. Pune macroul pe grătar 5-6 minute pe fiecare parte, până când peștele este carbonizat și ochii au devenit albi. Pune peștele gătit într-un vas adânc și toarnă tot solul pregătit peste el. Acoperă și lasă-l să stea 2-3 minute apoi delectează-te!
⭐ Sfaturi de la Jamie Oliver pentru a cumpăra pește proaspăt
Sursa foto: 123rf.com