Cartofi Hasselback sunt, poate, una dintre cele mai rafinate variante în care poți pregăti cartofii. Sunt crocanți la exterior și pufoși la interior, pot fi asociați cu multe ingrediente (pesto, usturoi, cașcaval, brânză sau șuncă). Se potrivesc foarte bine cu aromă de rozmarin, pot serviți ca atare, simpli sau pot fi o garnitură sofisticată pentru alte preparate. Marea lor calitate este aspectul apetisant și textura unică cu margini crocante și un mijloc cremos.
Ingrediente
- 2 kg cartofi necurățați (mai mici, cu forma frumoasa);
- 3 linguri de ulei vegetal;
- 3 catei de usturoi, tocati;
- crengute de rozmarin;
- sare, piper.
Mod de preparare
Când faci cartofi Hasselback, aceștia nu se curăță, dar trebuie spălați bine și șterși de apă. Puneți două linguri de lemn orizontal pe o suprafață de lucru, apoi puneți un cartof între ele. Faceți tăieturi adânci, fiecare la câțiva milimetri una de cealaltă, vertical pe toată lungimea cartofului, până la nivelul lingurilor care funcționează ca opritori și te vor ajuta secționezi complet cartoful Tăiați în același fel toți cartofii.
Preîncălziți cuptorul la 220C/200C ventilator/gaz 7. Amestecă uleiul, usturoiul, rozmarinul, 1 linguriță fulgi de sare de mare și ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat. Înmuiați fiecare cartof în uleiul condimentat, asigurându-vă că sunt acoperiți uniform. Puneți cartofii într-o tigaie mică, unul lângă altul cu partea tăiată în sus și prăjiți timp de 1 oră până când sunt fragezi, crocanți și aurii. La fiecare 20 de minute ungei din nou cu ulei (cu pensula). Merită efortul!
Între feliile de cartof poți pune orice îți dorești, de la șuncă la bucățele de pește, cașcaval, măsline, rondele de ceapă, poți adăuga fulgi de ardei iute. Sau se pot adăuga diverse topping-uri, cum ar fi semințe de chimion, boia, și pesmet. Completările le faci după ce cartofii au stat în cuptor primele 30 de minute.
⭐Legumă completă și sănătoasă, cartofii devin irezistibli cu cele mai potrivite condimente.
Cartofi Hasselback și mica lor istorie
În fapt rețeta de cartofi Hasselback este doar o varinată de cartofi la cuptor. Dar sunt și dovada că forma este importantă și poate defini conținutul. Se crede că cartofii Hasselback ar fi fost creați în 1953 de către Leif Elisson, un bucătar stagiar la restaurantul Hasselbacken (de unde le vine și numele) din Stockholm.
Cu toate acestea, există o rețetă pentru cartofi prăjiți la cuptor în „Prinsessornas kokbok” (Cartea de bucate a prințeselor) din 1929, scrisă de Jenny Åkerström, ceea ce face ca originea acestor cartofi să rămână confuză. Dar asta îi face și mai interesanți!
Sursa foto: 123rf.com