Home » Blog » Carnea de porc și secretele ei

Carnea de porc și secretele ei

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 2,K vizualizari 11 minute timp estimat

Carnea de porc este gustoasă, versatilă, cu texturi diferite în funcție de tipul acesteia. Importantă pentru aportul de  proteine, grăsimi și minerale pe care le furnizează organismului, asimilarea acestora depinde în bună măsură de modul în care este gătită. Pentru aceasta câteva secrete îți vor fi de folos. Mai mult, dacă ții cont de acestea sfaturi de gătire, carnea de porc va fi suculentă, fragedă și foarte plăcută la gust. 

Porționarea cărnii de porc

Ca regulă generală, bucățile de carne trebuie tăiate perpendicular pe fibră atunci când este vorba despre carnea împănată cu grăsime, așa cum sunt ceafa sau fleica, și de-a lungul fibrei, dacă e carne macră de tipul mușchiului sau al cotletului. Chiar și pentru feluri de mâncare unde carnea este tăiată în bucăți mici, această regulă merită păstrată, pentru că va contribui la rapiditatea gătirii și, în plus, carnea va rămâne suculentă.

Un alt amănunt important este ca bucățile cu grăsime să fie porționate mai mari decât cele macre. Prin gătire grăsimea se va topi, iar la final bucățile vor avea dimensiuni comparabile. 

Marinarea cărnii pentru fripturi

Carnea de porc este ideală sub formă de friptură. Orice tip de carne de porc, poate fi pregătită sub formă de friptură atâta vreme cât bucata are dimensiunea potrivită și este marinată. Marinarea contribuie și la frăgezirea cărnii, reduce timpul de gătire și, prin asta păstrează proprietățile benefice ale acesteia. 

Compoziția marinadei poate varia, dar, în general, aceasta conține o combinație formată din ceva acid (suc de lămâie sau portocale, oțet balsamic), sare, ulei și apă acidulată, bere, lapte bătut, iaurt sau vin. Marinada poate conține ceapă, usturoi, piper, ierburi aromatice și nu este neapărat nevoie să fie lichidă sau în cantitate mare, putând fi și sub forma unei paste. 

Secretul este să fie uniform întinsă pe bucățile de carne. Pentru ca marinada să-și facă efectul, sunt necesare minimum 30 de minute, dar carnea poate fi lăsată și 24 de ore. 

⭐ Cum se marinează carnea de porc și ce avantaje îți aduce. Rețete de marinadă

Temperatura și timpul de gătire pentru carnea de porc

Carnea de porc este prin excelență o carne fragedă, care se gătește perfect la temperatură medie, cuprinsă între 150-170⁰C, cu valori ale temperaturii interne în carne de 65-70⁰C. Timpul de preparare depinde de carnea aleasă și de cât de groase sunt feliile. În general, sunt suficiente între 20 și 40 de minute, dar depinde de tipul cărnii. 

Pentru a obține o crustă crocantă a fripturii la cuptor este necesar să ridici temperatura la 220⁰C, pentru circa 10-15 minute.

Rumenirea cărnii 

Toate tipurile de fripturi și mâncăruri cu sos care au carne de porc trebuie începute prin a rumeni carnea. Procesul are rolul de a da un gust perfect mâncării prin sigilarea sucurilor în interiorul bucăților de carne. Carnea se rumenește după ce a fost porționată, dacă așa cere rețeta, sau bucată întreagă. 

Rumenirea se face doar cu ulei de floarea-soarelui, rapiță sau cu untură. Este greșită rumenirea cărnii în ulei de măsline, care poate schimba drastic gustul specific al cărnii de porc. Carnea se pune în uleiul foarte bine încins, la foc mare și se ține pe fiecare parte doar 2-3 minute, până se albește și se colorează ușor. Un alt secret important este ca bucățile de carne să fie bine șterse de apă. Nu pune niciodată la rumenit o carne rece, abia scoasă din frigider. Înainte de a fi gătită, carnea trebuie să stea cel puțin o oră la temperatura camerei. 

După rumenire, carnea poate fi pusă la cuptor sau se poate continua rețeta, adăugând legume, condimente și așa mai departe.

Odihna cărnii de porc după gătire 

La finalul gătirii, carnea de porc trebuie lăsată să se odihnească înainte de a fi servită. Se păstrează într-un loc cald, dar nu în cuptor, pentru circa 20 de minute. În felul acesta, atunci când este tăiată, va fi perfectă atât în ceea ce privește gustul, cât și textura. 

Nu servii niciodată carnea imediat ce a fost gătită. Nici măcar cea pregătită pe grătar nu se servește pe loc. Pentru aceasta din urmă este bine să o depozitezi într-un vas cald, under carnea se va odihni circa 20 de minute. Acoperă vasul cu folie de staniol sau un capac pentru a sigila aburul și a menține aromele. 

Cum gătești corect carnea tocată

Carnea tocată este un aliment versatil, care poate fi preparat în multiple moduri, cu gust și aromă variate, tocmai pentru că se pretează pentru combinații, asocieri și transformări diverse. 

Unul dintre marile secrete ale succesului unui preparat realizat din carne tocată este combinarea tipurilor de carne. Regula este valabilă și atunci când ingredientul principal este carnea de porc. Poți asocia, de exemplu, carne de porc cu cea de vită de la gât, coaste și piept. Un astfel de amestec are cel mai bun raport carne macră-grăsime și garantează preparate delicioase. La fel se poate proceda și cu cea de pui, curcan.

O condiție pentru a obține un preparat gustos din carne tocată este proporția de grăsime, iar valoarea ideală variază de la un tip de carne la altul. Pentru cea de porc, între 15 și 30% grăsime; în funcție de tipul rețetei (mai mult la cele care urmează a fi prăjite, mai puțin la cele care vor fi coapte sau fierte). La carnea de vită, pe care o combini cu altă carne, proporția ideală de grăsime este de 15%.  

Carnea de porc se poate asocia cu vită și curcan. În cazul preparatelor cu carne de pui sau curcan, se poate adăuga ulei vegetal sau, în mod ideal, grăsime de gâscă și carne grasă de porc.  

La fel de mult contează și textura cărnii tocate. Aceasta este, în mod ideal, fină și uniformă, dar în niciun caz carnea nu trebuie să semene cu un piure. Carnea de vită și porc se toacă mai mărunt, iar cea de pui și curcan, mai grosier, chiar dacă urmează să fie combinate între ele.  

Ceapa crudă sau calită în carnea tocată?

Cele mai multe dintre preparatele cu carne tocată conțin ceapă. Pentru ca produsul finit să aibă gustul perfect, una dintre reguli este legată de ceapă. În preparatele care urmează să fie fierte, cum sunt ardeii umpluți, sarmalele, perișoarele pentru ciorbă, ceapa se poate pune în compoziția de carne tocată crudă, atâta vreme cât este tocată mărunt. În preparatele din carne tocată care urmează să fie coapte sau prăjite, ceapa va trebui călită înainte. Astfel, aceasta se toacă mărunt și se călește în ulei circa 5-7 minute, până devine sticloasă. 

Este important să nu pui sare, pentru ca ceapa să-și păstreze sucul. Călirea nu va face decât să o înducească și să înnobileze preparatul. 

Cele mai bune condimente pentru carnea de porc

Carnea tocată pierde o bună parte din aroma naturală, astfel că devine ideală pentru a primi condimente care să o pună în valoare și care să-i amplifice gustul. Evident, sarea și piperul sunt pe listă, dar alături de acestea se pot adăuga nucșoară, boia dulce, pudră de usturoi, cimbru. 

Alegerea celor mai potrivite condimente depinde și de tipul cărnii. Pentru cea de porc, condimentele ideale sunt sarea, piperul și cimbrul uscat. Folosește piper verde sau roșu și adaugă și puțină pudră de ardei iute, pentru a da intensitate gustului. Dacă adaugi și carne de vită optează pentru piper negru cu aromă intensă. 

În preparatele care urmează a fi fierte, poți adăuga pătrunjel proaspăt. Mărarul are o aromă foarte intensă, potrivită mai ales pentru sarmale și pentru preparatele în care carnea tocată, călită în prealabil, combinată cu ceapă și suc de roșii, este așezată în straturi. Nu rata busuiocul, cimbrul proaspăt și rozmarinul uscat. 

În loc de final două sfaturi de la bucătari: nu degreasa excesiv carnea de porc. Grăsimea este secretul unui gust bun pentru carena coaptă sau friptă, iar la temperatură de gătire acesta se topește natural. Al doilea, dacă gătești carne la cuptor alege bucăți cu os. Acesta contribuie la gătire și oferă un gust special preparatelor. Alege mereu antricot cu os fie că-l gătești bucată întreagă, fie secțiuni.

⭐ Sarmale de porc cu varză murată

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro