Home » Cross Posts » Ca la mare: Calamar!

Ca la mare: Calamar!

2 rețete

Autor: Felix Scorobete
0 comentariu 658 vizualizari 5 minute timp estimat

Dacă încă nu ai ajuns la mare sau la ocean vara asta, ai la dispoziție un mod simplu de a-ți răsfăța simțurile cu briză, iz, și gust marin: prepari fructe de mare! Iar calamarul e unul dintre cele mai gustoase!

Îți propun două rețete cu calamar: una este din bucătăria Thai, iar pentru cealaltă ai nevoie doar de tentacule de calamar. Poftă bună!

Calamar prăjit cu usturoi și piper

Auriu, crocant și absolut delicios, calamarul prăjit cu usturoi și piper e un snack foarte popular printre cei care iubesc bucătăria thailandeză. Se regăsește în meniul multor restaurante din Thailanda, mai ales din zona sudică. În mod surprinzător, inspirația vine din Italia, căci calamarul prăjit este un clasic italian. Thailandezii i-au adăugat însă o notă locală. Vestea bună e că îl poți prepara și tu, acasă, destul de simplu, căci ai nevoie de doar 7 ingrediente și de 30 de minute!

Ingrediente pentru o porție:

  • 1 calamar de aprox. 150 de grame
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță piper alb măcinat
  • 40 g de făină de orez
  • 12 căței de usturoi rași
  • 2 lingurițe sos de stridii (sau alte scoici)
  • 1 linguriță sos de soia
  • 1 linguriță zahăr
  • 2 lingurițe apă
  • ¼ cană ulei de gătit

Mod de preparare:

Pregătește calamarul: îl speli și îl clătești în apă rece, apoi îl pui pe un șervețel de hârtie de bucătărie, ca să se usuce bine.

Marinează calamarul cu sare și piper, prin frecare. Adaugă făina de orez, acoperind calamarul. Lasă să stea la temperatura camerei timp de 15 minute.

Între timp, poți toca și presa usturoiul. Prăjește apoi usturoiul într-o tigaie mică. Încălzește sfertul de cană de ulei la foc mediu. Adaugă usturoiul presat și amestecă până devine ușor auriu. Ia tigaia de pe foc.

După cele 15 minute, pune pe foc aceeași tigaie cu ulei. Când uleiul se înfierbântă, pune calamarul în tigaie și lasă-l 5 minute, până începe să devină auriu. Ia-l de pe foc, scurge uleiul în exces și lasă calamarul să se răcească 10 minute, timp în care crusta lui devine crocantă.

Apoi pune aceeași tigaie la foc mic, adaugă sosul de stridii, sosul de soia, zahărul și apa. Amestecă bine, apoi ia compoziția de pe foc.

Adaugă calamarul crocant în această compoziție și unge-l bine pe toate părțile timp de jumătate de minut.

Ornează calamarul crocant cu usturoiul prăjit, eventual cu un fir de coriandru, și servește-l cu sos chilli dulce sau iute, după gust!

Tentacule de calamar prăjite

Ingrediente pentru două porții:

  • 300 g tentacule de calamar
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 1 lămâie
  • 2 rămurele de oregano (șovârf)
  • 1 ardei iute roșu mic
  • Sare, piper

Mod de preparare:

Spală tentaculele de calamar, apoi usucă-le pe un prosop de hârtie.

Pune peste ele 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper și amestecă-le bine. Le poți lăsa la marinat, la frigider, timp de câteva ore sau chiar o zi, dar le poți prepara și fără marinare.

Pune tentaculele într-o tigaie (preferabil din fontă) la foc mare și lasă-le timp de 5 minute.

Rupe frunzulițele de oregano. Taie ardeiul iute în două, scoate-I semințele, apoi taie pulpa în bucățele.

Amestecă într-o salatieră tentaculele de calamar prăjite cu 2 linguri de ulei de măsline, sucul de la o jumătate de lămâie, ardeiul iute și frunzele de oregano.

Repartizează în două farfurii, eventual cu sos chilli alături.

Poftă bună!

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro