Home » Deserturi & băuturi » Brioșe de post – 3 rețete și puțină istorie

Brioșe de post – 3 rețete și puțină istorie

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 747 vizualizari 12 minute timp estimat

Am pregătit cele mai bune rețete de brioșe de post. Și am asezonat rețetele cu puțin din istoria îndelungată și interesantă a acestor prăjituri. 

Brioșele au o poveste îndelungată. Fie că sunt brioșe de post – ca ale noastre, sau dintre cele preparate cu lapte, unt și ouă, fie că sunt cu fructe sau cu ciocolata, cu topping sau nu, sunt alegerea ideală un mic răsfăț dulce. 

În trecut, brioșele erau savurate de servitorii săraci ai aristocraților mediești din curtea Reginei Victoria. Cunoscute și sub numele de „muffins“, brioșele își au originile în Marea Britanie, primele menționări despre rețeta lor datând din perioada victoriană. Astăzi, pentru englezi, brioșa este considerată o tradiție, fiind unul dintre alimentele lor caracteristice. 

Rețeta inițială a brioșelor a fost gândită ca o gustare simplă pentru servitorii mereu pe fugă, fiind preparată din pâine uscată, cocă de biscuiți și cartofi fierți și zdrobiți. Rapid, rețeta a fost preluată de vânzătorii ambulanți, bucurându-se de un succes considerabil înainte de Cel de-al Doilea Război Mondial.

În Franța, brioșele sunt la fel de celebre, cuvântul „brioche“ fiind atestat pentru prima dată în 1404 (în Dénombrement du bailliage de Rouen), fiind nu doar un termen din vocabular, ci și o prezență obișnuită pe mesele francezilor. De-a lungul timpului, gustul lor s-a îmbogățit cu diverse arome, completând perfect cafeaua sau ceaiul. Chiar dacă rețeta lor a suferit diverse modificări de-a lungul timpului, brioșele rămân un desert popular în special în mesele britanicilor și francezilor, mai ales la micul dejun.

Brioșele sunt mici prăjituri individuale, moi și pufoase, cu o formă rotundă sau ovală. Ele pot fi dulci sau sărate și sunt adesea gătite în forme speciale pentru brioșe, dar pot fi făcute și în forme de hârtie pentru copt sau chiar în forme de cupcake.

Cele dulci sunt cele mai comune și sunt adesea aromate cu vanilie, ciocolată, fructe sau nuci. Ingrediente precum ouă, unt, lapte și zahăr sunt adesea folosite în rețetele tradiționale de brioșe, dar pot fi adaptate pentru a fi vegane sau sănătoase prin înlocuirea acestor ingrediente cu alternative vegetale.

briose de post

Brioșe de post cu ciocolată

Un dulce simplu și bun, pe care-l poți face în perioadele de post, sau oricand ai chef de un desert ușor. 

Ingrediente

  • 240 g făină
  • 120 g zahăr brun
  • 1 plic de praf de copt
  • 240 ml apă minerală
  • 80 ml ulei
  • 100 g gem (caise, prune, căpșune)
  • 20 g cacao
  • 50 g ciocolată neagră sfărâmată în bucățele
  • esență de rom/vanilie, sare

Mod de preparare

Amestecă apa minerală cu uleiul. Cerne făina cu pudra de cacao, praful de copt și un vârf de cuțit de sare. Încorporează amestecul lichid în cel uscat, adaugă zahărul și gemul (pe care-l amesteci înainte cu puțină apă ca să se lichefieze). Aromatizează cu esența preferată și adaugă ciocolata, amestecând ușor.

Toarnă compoziția în formele de brioșă tapetate cu hârtie și dă la cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute sau până când scobitoarea test iese curată.

Pentru un gust intens, topește la bain-marie 100 g de ciocolată neagră și adaugă o linguriță de ulei, apoi toarnă amestecul peste brioșele scoase din cuptor.

brise vegane

Brioșe de post cu nucă și lapte cocos

O rețetă simplă pentru brioșe de post cu o aromă fabuloasă. :

Ingrediente:

  • 200 g făină de grâu;
  • 100 g zahăr;
  • 1 linguriță praf de copt;
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu;
  • 1/4 linguriță sare;
  • 120 ml lapte de nucă de cocos;
  • 2-3 linguri de fulgi de cocos; 
  • O lingură de unt de arahide;
  • Esență de vanilie. 

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de brioșe cu hârtie pentru copt. Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și fulgii de cocos. Într-un alt bol, combină unul de alune,  laptele de nucă de cocos și esența de vanilie.

Toarnă treptat amestecul lichid peste amestecul de făină și amestecă bine până obții o compoziție omogenă. Nu amesteca prea mult. Folosește o lingură pentru a umple formele de brioșe cu aluatul preparat, umplându-le doar pe trei sferturi.

Coace brioșele în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 18-20 de minute sau până când devin aurii și scobitoarea iese curată.

briose vegane cu banane

Brioșe vegane cu ovăz și banane

Aceste brioșe vegane cu ovăz și banane sunt incredibil de moi, dulci și pline de gust. Perfecte pentru micul dejun sau pentru o gustare sănătoasă în orice moment al zilei. 

Ingrediente

  • 150 g făină de grâu
  • 100 g fulgi de ovăz; 
  • 100 g zahăr brun;
  • 2 lingurițe praf de copt;
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu;
  • 1/4 linguriță sare;
  • 2 banane bine coapte, zdrobite;
  • 120 ml lapte de migdale;
  • 1 lingură de unt de arahide neîndulcit;
  • esență de vanilie;
  • fulgi de ovăz pentru presărat pe deasupra.

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o tavă de brioșe cu hârtie pentru copt sau folosind forme de silicon. Într-un bol mare, amestecă făina de grâu, ovăzul, zahărul brun, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.

În alt bol, combină bananele zdrobite, laptele de migdale, untul de alune și esența de vanilie. Amestecă bine. Toarnă amestecul lichid peste amestecul de făină și amestecă până se încorporează toate ingredientele, având grijă să nu amesteci prea mult.

Umple formele de brioșe cu aluatul obținut, umplându-le doar pe trei sferturi. Presară fulgii de ovăz peste brioșe, apăsând ușor pentru a-i fixa în aluat.

Coace brioșele în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 18-20 de minute sau până când devin aurii și scobitoarea iese curată.  După ce sunt coapte, lasă brioșele să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferă-le pe un grătar pentru a se răci complet.

⭐ Clătite americane. Rețete simple pentru mic dejun și nu numai

Sursa foto: https://unsplash.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro