Home » Blog » Ardei umpluți. 15 secrete și câteva rețete

Ardei umpluți. 15 secrete și câteva rețete

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 1,4K vizualizari 22 minute timp estimat

Este foarte simplu să prepari ardei umpluți. Cu toate acestea câteva mici (mari!) secrete vor face din acest preparat unul cu adevărat special. Mâncare simplă, gustoasă și sănătoasă – pentru că are combinația perfectă de proteine, fibre și grăsimi, ardeii umpluți pot fi preparați în mai multe moduri, în funcție de umplutură și de modul în care faci sosul.  

Din acest articol o să afli câteva secrete, astfel încât următoarea oală de ardei umpluți să fie delicioși, dar și cele mai bune rețete cu carne, vegani (de post) și, nu în ultimul rând, minunata, speciala și fabuloasa ciorbă de ardei umpluți. 

10 secrete pe care să le știi când prepari ardei umpluți cu carne

Există zeci de variante de ardei umpluți cu carne. Mâncare cu aer mediteraneean fiind, greci sunt cei care au perfecționat acest fel de mâncare, dar s-au inspirat din bucătăria turcească. Fiecare dintre aceste două stiluri au particularități. Le-am adunat pe cele care se potrivesc cel mai bine cu stilul nostru.  

  1. Alege mereu carne de cel puțin două feluri. Combină ⅓ vită cu ⅔ porc sau ⅔ pui cu ⅓ porc. Dacă totuși folosești un singur tip de carne alege carne cu cel mult 15% grăsime. 
  2. Orezul este un ingredient necesar în ardeii umpluți pentru că le va da consistența pufoasă. Pentru rezultate perfecte optează pentru orez cu bob rotund (sau basmati ori jasmine). Acesta are cea mai mică cantitate de amidon și nu se lipește. 
  3. Mărarul este verdeața ideală la ardei umpluți cu carne. A doua cea mai bună alegere este pătrunjelul. Indiferent dacă sunt cu carne sau sunt de post, adaugă la fiert, câteva crenguțe de cimbru. Dacă i curaj să încerci experiențe noi, care să-ți producă plăcere gustativă, pune în compoziție cateva frunze de busuioc proaspăt tocate. 
  4. Nu umple niciodată ardeii la maximum. Orezul se umflă la fiert, iar compoziția se va da pe afara sau ardeii se vor crăpa. 
  5. Înțeapă cu furculița ardeii înainte de a-i umple. Sau și mai bine fă o mică gaură în partea de jos a ardeilor. În felul acesta îi vei putea umple mai bine și elimini pungile de aer care îi fac să se întoarcă cu fundul în sus în timpul fierberii. Și, marele beneficiu, sosul în care fierb, va pătrunde din două direcții. 

⭐ Secretele de mai sus sunt utile și la sarmalele de porc cu varză murată reteta clasica de ardei gras cu carne

Ceva afumat pentru gust – marele secret!

Este foarte important ca atunci când pui ardeii la fiert, să stea în poziție verticală, cu gura în sus. Ca să nu iasă compoziția poți să înmoi capătul deschis al ardeiului în puțină făină sau în brânză tare rasă fin (așa fac grecii). Sosul nu trebuie să-i acopere, ci doar să ajungă până la marginea de sus. Există însă și o excepție: ciorbă de ardei umpluți!  (vezi mai jos)

  1. Pentru o savoare cu totul specială, adaugă în compoziția de carne tocată conținutul unui cârnat crud, afumat. Sau pune boia de ardei afumată. Mâncarea ta va fi o veritabilă revelație. 
  2. Folosește doar ceapă galbenă. Este cea care va da dulceață ardeilor. Și, neapărat, adaugă unul, doi căței de usturoi.  
  3. Alege pentru umplut ardei cărnoși. Pulpa lor adaugă o savoare mâncării. În plus, să respectăm faptul că mâncarea se numește „ardei umpluți”, deci ardeiul trebuie să fie o prezență în farfurie, nu doar un ambalaj pentru carne. Și încă ceva, nu opării ardeii. Procesul îi poate face mai încăpători, dar le va răpi exact ceea ce face ca această mâncare să fie una memorabilă: gustul! 
  4. În loc să-i opărești, îi poți trece prin flacăra aragazului înainte de a începe să-i umpli, doar atât cât din loc în loc pielița să se ardă puțin. Cum faci: scoți cotorul și cureți în interior nervurile, apoi înfigi în ardei, pe interior, o furculiță și-l perpelești un minut-două în flacăra aragazului. Va avea de câștigat enorm la capitolul gust și aromă. 
  5. Cu ou sau fără? Oul întreg va lega compoziția, deci este necesar atunci când folosești carne foarte grasă. Este necesar un gălbenuș, chiar două dacă folosești doar carne de pui (ori curcan) pentru un plus de gust. 

5 secrete pentru ardei vegani

Poți pune orice în ei, mai puțin carne și ouă. Asta înseamnă că vei folosi orez, morcovi, țelină, ciuperci, dar și bulgur, hrișcă și quinoa, fasole boabe, năut, chiar și mazăre și linte. Este loc în ardeii umpluți de post și pentru stafide, chiar și prune uscate, nucă și pentru foarte multe verdețuri. 

  1. Pune mereu morcov în amestecul pentru ardei umpluți vegani. Dar nu oricum, ci ras fin și călit într-o lingură de ulei și un praf de sare. 
  2. Nu spăla niciodată orezul înainte și folosește mereu orez cu bob lung. Va lega compoziția. 
  3. Năutul sau lintea fierte în prealabil și strivite cu furculita pentru a forma o pastă nisipoasă pot înlocui perfect carnea. Pentru restul ingredientelor te poți inspira din rețeta de ardei umpluți clasică, cu carne. 
  4. Dacă folosești ciuperci toacă-le în bucăți mari și combină-le cu bulgur. Asocierea este delicioasă. 
  5. Folosește mereu verdețuri proaspete și neapărat boia de ardei afumată. 

Colecția de rețete  

Nu te sfii să prepari ardei umpluți într-un mod atipic. De exemplu, tăiați în două pe lung, bine umpluți și garnisiți pe deasupra cu brânză. Se gătesc în cuptor, cu un sos simplu de apă, ulei și suc de rosii, acoperiți cu folie. Sau așa cum fac grecii, care pun în ardei un amestec de legume diverse tocate cubulețe (vinete, dovlecei, ceapă, fasole boabe), pe care le împrietenesc între ele cu un sos bechamel cu brânză. Pe deasupra, presară pesmet. Dar, să revenim la rețetele noastre. 

ardei cu carne

Ardei umpluți cu carne – rețetă clasică

Probabil cei mai buni ardei umpluți se fac în Moldova. De cele mai multe ori se fac doar cu carne de porc, dar poți foarte bine să combini două tipuri de carne, una mai grasă, alta mai slabă. Un alt secret este să toci carnea cu satârul nu la mașină, dar este ceva mai greu și nu merită mereu efortul. 

Ingrediente

  • 10 ardei grași; 
  • 600 g carne de porc (sau porc și vită); 
  • 2 cepe medii; 
  • 150 g orez; 
  • O legătură mare de mărar;
  • Câteva fire de pătrunjel; 
  • Un ou;  
  • O linguriță de boia de ardei afumat; 
  • Sare și piper; 
  • Câteva crenguțe de cimbru; 
  • 4-5 linguri de ulei; 
  • 3 linguri de bulion gros; 
  • O lingură de făină.  

Mod de preparare

Curăță ardeii de cotoare și de nervurile din interior. Așează-i în vasul în care îi vei pregăti ca să vezi cum încap. Ideal este să-i poți așeza în picioare, unul lângă altul. 

Toacă ceapa, verdețurile și spală în două-trei ape orezul. Pune împreună într-un vas carnea, ceapa tocată, orezul și verdeață. Adaugă boia, sare, piper, oul și orezul. Pune o lingură de bulion gros. Amestecă bine compoziția. Este bine să faci asta cu mâna și să omogenizezi foarte bine carnea și restul ingredientelor. Este gata când seamănă cu o pastă. Poți pune și una-două linguri de apă foarte rece. Va face compoziția pufoasă. 

Umple ardeii pe rând. Înmoaie capătul în făină și scutură bine. Lasă ardeii deoparte. Ciupește-i la capătul opus. 

Pune făina rămasă, uleiul și bulionul în vasul în care vei fierbe ardeii. Amestecă bine și pune pe foc două-trei minute. Se va forma un sos gros. Asta este ceea ce se pune pe fundul oalei la ardei umpluți. Pune ardeii unul lângă altul în sosul format. Pune crenguțele de cimbru și toarnă apă fierbinte peste ardei, de pe marginea vasului, nu direct peste ei. Agită puțin ținând de toarte oala, astfel încât sosul gros să se dilueze în apă. Pune capac și fierbe la foc mic circa 30 de minute. 

Transferă oala la cuptor, fără capac, pentru alte 40 de minute, la foc potrivit.  Sunt gata când sosul a scăzut la jumătate. 

Servește ardeii umpluți cu iaurt gras ori smântână și ardei iute verde. 

⭐ Ardeii iuți completeaza fericit multe feluri de mâncare, în plus fiind și foarte sănătoși. Excat de asta este util să știi totul despre ardeii iute. 

ciorba de ardei umpluti

Ciorbă de ardei umpluți 

Este o combinație 2 în 1, dar este delicioasă și merită să o încerci. Se face repede și se mănâncă la fel de repede.

Ingrediente

  • 500 g carne tocată;
  • 4 cepe medii;
  • 2 morcovi;
  • 50 g orez;
  • 3 linguri ulei;
  • O țelină mică (și cotoare de țelină sau frunze);  
  • 500 ml suc de roșii;
  • Sare, piper, cimbru;
  • 12-14 ardei grasi mici;
  • Marar, patrunjel;  
  • 3 linguri de smântână.

Mod de preparare

Începe prin a face ciorba. Toacă mărunt două cepe. Dă prin răzătoarea mare morcovii și țelina. Pune legumele la călit în ulei. Pune sare. Ține totul pe foc doar 3-5 minute atât cât legumele să prindă gust, iar ceapa să devină sticloasă. Amestecă. Pune două căni cu apă (nu mai mult) și pune capac. Fierbe totul la foc mic pentru 10-15 minute. Completează cu apă dacă scade prea mult. 

Când legumele sunt 80% fierte pune sucul de roșii și completează cu încă un litru de apă. Potrivește de sare. Lasă să fiarbă la foc mic, cu capac, încă 5 minute și dă deoparte. 

Pregătește compoziția pentru ardei. Vei pune carne, orez, 2 cepe tocate și mărarul. Pune sare și piper. Poți adăuga opțional boia de ardei afumat și un ou întreg. Amestecă bine. Curăță ardeii și umple-i cu amestecul de carne. Nu-i umple complet. Lasă circa o jumătate de centimetru liber și sigilează-i gura ardeilor cu făină (pui făină într-o farfurie și inmoi gura ardeilor). 

Pune ardeii toți în ciorba pregătită. Pune la fiert, la foc mic, cu capac, pentru 30-40 de minute. Verifică dacă mai este nevoie de lichid pe parcurs. 

Când ciorba de ardei umpluți este gata (ardei sunt bine fierți) dă deoparte. Scoate câteva linguri de zeamă, amestecă cu smântâna și răstoarnă totul la loc în oală. Toacă foarte mărunt pătrunjelul și pune-l peste. 

Servește unul sau doi ardei la o porție și două polonice de zeamă. Pune pe masă smântână, pâine proaspătă și ardei iuți murați. Curcubeu pe cerul gurii!!

reteta vegana cu orez si rosii

Ardei umpluți vegani – rețetă mediteraneană

O rețetă de inspirație mediteraneană ușoară și potrivită pentru o cină sățioasă în familie . 

Ingrediente

  • 500 g suc de roșii; 
  • 250 grame de roșii în suc propriu;
  • Un vârf de cuțit de fulgi de ardei iute;
  • 2 catei de usturoi, tocați mărunt;
  • 20-25 de măsline verzi (sau măsline amestecate) fără sâmburi, tăiate grosier;
  • 4-5 ardei grași medii;
  • 300 g orez basmati ori jasmine; 
  • busuioc proaspăt, tocat;
  • 3 linguri de nuci de pin prăjite;
  • sare, piper, o linguriță de zahăr;
  • 2-3 linguri ulei de măsline.

Mod de preparate

Pune pasta de rosii într-un vas rezistent care poate fi pus la cuptor, suficient de mare încât să încapă și ardeii. Pune fulgii de ardei, o linguriță de zahăr, sare, piper și 50 ml apă. Pune și frunze de busuioc tocate, jumătate din măsline și jumătate din usturoi. Adaugă o lingură de ulei de măsline. Omogenizează bine. Dă deoparte. 

Taie ardeii în jumătate pe lung (poți păstra codița), curăță-i de semințe, nervuri și așează-i în sosul pregătit cu partea tăiată în sus. Presară în fiecare ardei puțină sare. Coace-i circa 20 de minute.

Între timp, pune orezul cu o lingură de ulei, restul de usturoi, semințele de pin și măsline rămase pe foc. Călește totul câteva minute, apoi pune roșiile în suc propriu și încă 250 de ml de apă. Fierbe la foc mic circa 15 minute sau până lichidul este absorbit de orez. Potrivește de sare și piper. 

Umple ardeii copți cu amestecul de orez (nu-ți faceți griji cu privire la sucuri care s-au adunat în  ardei). Pune restul de orez pe lângă ardei în sosul de rosii, amestecă puțin, apoi se întoarce tava la cuptor pentru alte 10-15 minute sau până când orezul este complet gătit. 

Servește alături cu salată verde simplă și lipii cade. 

Acum poți face cei mai buni ardei umpluți, pentru că ai toate secretele și rețete noi.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro