Când ne gândim la alimentele vegane și vegetariene, ne imaginăm că sunt sănătoase. Se pare însă că și acest tip de dietă conține produse de proastă calitate, fără nutrienți și, de cele mai multe ori, încropite din resturi.
Carne? Nu, mulțumesc. Astăzi, tendința spre vegetarianism și veganism a ajuns în toate supermarketurile și poți renunța deliberat la toate produsele de origine animală, atât de blamate. Dar cât de sănătoase sunt aceste produse vegetale? Cârnați, chiftele, șnițele și brânzeturi, care arată ca și cum ar fi făcute din carne și lapte, dar care, în realitate, sunt produse din înlocuitori, legume și arome.
O piață atât de diversă…
Mulți oameni asociază în mod automat produsul vegetarian sau vegan cu sănătatea. Ca atare, ei recurg la aceste variante având conștiința curată. Piața produselor speciale vegetariene și vegane este în plină expansiune. Cordon bleu și salam vegetarian, mozzarella vegană, tofu, tempeh și lupin (o plantă care se cultivă ca nutreț) sunt câteva exemple în acest sens. În multe supermarketuri, rafturi întregi sau combine frigorifice sunt ticsite cu produse vegetariene și vegane. Nu toate sunt însă cu adevărat recomandate.
De aceea, este necesar să aruncăm o privire pe lista de ingrediente. Vom constata că adesea proteinele sunt izolate din soia, grâu sau amidon. Acest lucru înseamnă că respectivele alimente sunt foarte prelucrate, în mod frecvent cu amelioratori de aromă, și au uneori un conținut foarte ridicat de sare. De asemenea, conținutul de grăsimi nu corespunde întotdeauna principiilor unei diete echilibrate.
Soia, bună la toate
Alimentele pe bază de soia sunt un substitut pentru orice, de la burgeri și lapte la omletă. Experții avertizează că soia, consumată în cantități mari (mai mult de câteva cuburi pe zi), îți poate afecta sănătatea. În primul rând, ea conține fitoestrogeni, compuși vegetali cu acțiune hormonală.
Ca urmare, consumul poate afecta echilibrul hormonal al organismului. Alte posibile efecte negative pot include infertilitate, un risc crescut de alergie și de cancer de col uterin. La bărbați, poate apărea creșterea sânilor (ginecomastie). În al doilea rând, produsele din soia pot proveni din plante modificate genetic, care afectează sistemul digestiv.
Un crenvurst vegan? Nici vorbă!
S-ar putea să-ți placă gustul și simplitatea unui crenvurst bun, dar nu vrei proteine animale? Poate fi tentant să-ți cumperi o pungă de crenvurşti vegetarieni, dar e bine să știi că astfel de produse sunt realizate din ingrediente artificiale, inclusiv soia prelucrată, zahăr, sare și arome artificiale. În cârnații vegetarieni este grăsime de palmier. Ieftin, dar cu o mulțime de grăsimi saturate nesănătoase, care pot crește nivelul colesterolului!
În plus, apar esteri ai acizilor grași, în urma încălzirii grăsimilor vegetale, suspectați de a produce cancer. Pe scurt, crenvurștii vegetali nu sunt deloc mai sănătoși decât cârnații vienezi obișnuiți.
Shake-uri compensatoare
Fără alimente de origine animală, nu există furnizori importanți ai unor vitamine și minerale în dietă. Acest lucru este valabil mai ales pentru vitaminele B12, B2 și calciu. În plus, blocuri importante de proteine (aminoacizi) pot lipsi, deoarece nu există în sursele de proteine vegetale. Numai prin combinarea diferitelor alimente, cum ar fi cerealele cu leguminoasele, se poate obține un aport suficient.
De regulă, este necesar suplimentul alimentar, în special cu vitamina B12. Din aceste motive au apărut așa-numitele shake-urile proteice vegetale, care conțin adesea soia și furnizează multe calorii. În plus, aceste băuturi trebuie îmbogățite cu arome (altfel, gustul e neplăcut).
Granola – atenție la echilibru
Granola este un mic dejun ce constă în principal în fulgi de cereale. Produsul nu este nesănătos, cu siguranță, dar, pentru a oferi beneficii nutritive, trebuie să verifici ingredientele. Ideal, ar fi bine ca granola să conțină fulgi de ovăz (foarte sănătoși, oferind carbohidrați complecși), nuci și semințe (surse de grăsime importante și de înaltă calitate), fructe (conțin fructoză, pentru gustul dulce, dar și vitamine și minerale). Granola mai conține scorțișoară, care are un efect pozitiv asupra metabolismului grăsimilor. Evită amestecurile ce conțin ulei de nucă de cocos, sirop de agave, zahăr.
Deși este adevărat că granola conține o cantitate sănătoasă de proteine, vitamine și nutrienți, furnizează și multe calorii. Doar un sfert de cană conține 200 de calorii sau chiar mai multe. Dacă o prepari în casă, adaugă fulgi de ovăz, nu cereale pentru micul dejun, fiindcă, din păcate, cele mai multe cereale sunt de fapt din făină de grâu rafinată și conțin până la 45 la sută zahăr.
Cea mai bună opțiune este să îți prepari acasă mâncarea vegană sau vegetariană, din ingrediente proaspete și sănătoase. Iată câteva rețete:
Sursă foto: Pixabay
1 comentariu
Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!