Pasca fără aluat este o prăjitură coaptă, similară cu un cheesecake, cu brânză dulce, ouă și smântână.
Pasca tradițională se face cu aluat dospit, dulce și brânză de vaci. Rețeta a fost însă reinterpretată și frecvent prima alegere pentru masa de Paște este pasca fără aluat sau cea cu un blat fin, subțire nedospit.
Pasca are origini cu rădăcini în tradițiile mozaice, mai precis în sărbătoarea evreiască a Paștelui, cunoscută sub numele de Pesah sau Pesach. Această sărbătoare evreiască comemorează eliberarea poporului evreu din robia egipteană. În timpul Pesahului, evreii mănâncă pâine fără drojdie, numită matzah, pentru a aminti exodul lor din Egipt, când nu au avut timp să aștepte dospirea pâinii. De asemenea, în tradiția evreiască, este obișnuit să se consume un amestec de brânză, pâine și ierburi amare, cunoscut sub numele de haroset, care simbolizează lutul folosit de evrei în timpul sclaviei lor în Egipt.
Pasca românească, deși parte a tradiției creștine de Paște, a preluat multe elemente simbolice și rituale din tradițiile iudaice. Aceste influențe se regăsesc și unele rețete culinare, adaptate la cultul creștin, dar cu rădăcini în obiceiurile evreiești. Sărbătoarea Paștelui creștin, dar mai ales a celui ortodox, a cărui dată este calculată și în funcție de calendarul mozaic (cutuma cere ca Paștele ortodox să nu fie niciodată înaintea celui mozaic, dar nici să nu se suprapună cu acesta) a dat semnificații noi pentru pască. Astfel acesta este mereu coaptă în formă rotundă – semnificând piatra de mormânt a lui Iisus, are mereu în compoziție brânză și/sau smântână și ouă.
Românii fac pască de Paște pentru că este o tradiție îndelungată, care datează de secole și care aduce familii și comunități împreună în această sărbătoare importantă. Este un mod de a marca și de a sărbători evenimentul central al creștinismului, învierea lui Iisus Hristos, și de a transmite această tradiție, cu bucurie, de la o generație la alta.
- Cea mai bună pască fără aluat
- Rețeta de pască cu smântână fără aluat dospit
- Pasca cu brânză și smântână fără aluat
- Pască cu brânză fără aluat
- Pască cu mascarpone
- Pască cu mascarpone, fără blat
Cea mai bună pască fără aluat
Deși la prima impresie ar putea să semene cu cheesecake-ul, cea mai bună pască fără aluat are câteva particularități, care vin din textura ceva mai aspră și mai densă și din aroma intensă. A devenit parte din tradiție ca pasca fără aluat să conțină stafide și să fie alb gălbuie. Se poate face și cu ciocolată sau cacao, deși acestea se îndepărtează mult de ideea de pască, fiind mai degrabă o prăjitură cu brânză îmbunătățită cu ciocolată.
Ingrediente pentru cea mai bună pască cu brânză fără aluat
- 600-700 g brânză proaspătă de vaci foarte bine scursă
- 150 g zahăr tos
- 6 ouă
- Esență de vanilie, coaja de la o lămâie (bio)
- 200 g stafide aurii
- 50 ml rom sau coniac
- 2 linguri de griș
- unt pentru uns forma
Mod de preparare
Pregătește tava pentru copt. Trebuie să fie rotundă. Unge bine tava cu unt, în strat gros. Rade coaja de lămâie. Pune stafidele (curăță eventual codițele) în rom sau coniac.
Amestecă brânza cu zahărul, cât de bine se poate. Pune pe rând, amestecând după fiecare cele 6 gălbenușuri. Pune grișul și amestecă bine. Dacă brânza a fost foarte uscată poți pune o lingură două de lapte. Pune stafidele și coaja de lămâie. Dacă acestea au absorbit cea mai mare parte din rom, le poți pune cu tot cu rom. Amestecă bine.
Bate albușurile de la cele 6 ouă spumă cu un praf de sare. Trebuie să fie perfect bătute, iar bezeaua foarte tare. Încorporează spuma în compoziția de brânză și amestecă ușor, circular, de sus în jos.
Pune compoziția în tava pregătită. Coace pasca la foc moale pentru 40-50 de minute. Când este gata trebui să fie fermă la atingere. Ține pasca în tava în care s-a copt până se va răci complet și abia apoi o vei putea scoate.
5 trucuri pentru ca pasca să fie perfectă
- Folosește ingrediente de calitate, proaspete. Nu folosi mascarpone sau altă brânză foarte fină, pentru nu va mai avea textura specifică. Poți folosi urdă în schimb, iar pasca va fi foarte specială. Nu este greșit să adaugi și puțină brânză sărată (proporția este o parte brânză sărată nouă și 4 părți brânză de vaci).
- Înainte de a le combina lasă brânza și ouăle să fie la temperatura camerei (le scoți de la rece cu 2-3 ore înainte).
- Folosește vanile veritabilă. Înlocuiește coaja de lămâie cu cea de portocală.
- Ține pasca la frigider pentru 4-6 ore înainte să o servești, dar pune-o la rece numai după ce este complet rece și după ce o scoți din tavă.
- Îi poți face o glazură din ciocolată albă sau neagră sau o poți pudra cu zahăr și decora cu fructe sau flori.
⭐Rețeta tradițională de pască cu aluat și brânză dulce de vaci
Rețeta de pască cu smântână fără aluat dospit
În rețeta de pască cu smântână nu se folosește brânză. Aceasta pască are nevoie însă de un blat cu unt subțire la bază. Acesta va da stabilitate pentru pască, dar contribuie și la gustul foarte special, fin al acesteia.
Ingrediente pentru pasca cu smântână
Pentru blatul subțire
- 150 gr unt
- 200 gr făină
- 2 linguri de zahăr
- 2 gălbenușuri
- Coaja rasa de lamaie
Pentru umplutura de smântână
- 800 g smântână grasă (30% grăsime)
- 8 gălbenușuri
- 10 albușuri
- 6 linguri făină
- 4 linguri griș
- 10-12 linguri zahăr
- esență de vanilie veritabilă (recomand)
- Stafide (rehidratate în apă fierbinte, scurse după 5 minute si îmbăiate în esență de rom sau rom veritabil)
Mod de preparare
Pregătim blatul. Făina se amestecă cu zahărul și coaja rasă de lămâie. Pune untul și amestecă cu mâna. Rezultă un amestec nisipos. Pune gălbenușurile și amestecă. Rezultă un aluat moale, complet neplipicios. Pune-l pe fundul tăvi în care faci pasca cu smântână. Nu este necesar să ungi tava. Dă deoparte (nu pune nici la copt parțial, nici la rece).
Pentru umplutură amestecă smântâna cu zahărul (neapărat tos, nu pudră). Pune gălbenușurile și aromele. Pune grișul amestecat cu făina. Amestecă bine pentru a obține o compoziție omogenă. Bate spumă albușurile cu un praf de sare. Pune albușurile treptat în compoziția de smântână, amestecând ușor de sus în jos.
Toarnă compoziția în tava, peste blat și coace la foc moale (încălzește cuptorul, dar nu-l încinge), pentru 50-6- de minute. Este gata când este relativ fermă la mijloc. Când se răcește se va întări și mai mult.
Pasca cu smaântână trebuoe să se recească în formă. O scoți abia când este complet rece. Este bine să stea la rece 2-3 ore înainte de servire.
Pasca cu brânză și smântână fără aluat
Aceasta este cea mai simplă și cel mai ușor de făcut pască fără aluat. Secretul unui rezultat perfect stă în brânza bine scursă, smântâna grasă și ouăle foarte proaspete. Rețeta nu conține făină, nu conține amidon și nici griș. Folosește doar brânză de vaci clasică, nu folosi mascarpone, pentru a obține textura specifică de pască.
Ingrediente
- 500 g brânză de vaci (proaspătă și bine scursă)
- 250 g smântână grasă
- 6 ouă
- 150 g zahăr
- 200 g stafide (rehidratate în apă fierbinte, scurse după 5 minute si îmbăiate în esență de rom sau rom veritabil)
- coajă rasă de la o lămâie bio
- esență de vanilie sau extract de vanilie
- unt pentru uns forma de copt
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180°C și unge o formă de copt cu unt sau folosește hârtie de copt.
Într-un castron mare, amestecă bine brânza de vaci scursă cu smântâna până când obții o compoziție omogenă. Separat freaca ouăle întregi cu zahărul până ce acestea îți dublează volumul, iar zahărul este complet dizolvat. Adăuga și esența de vanilie pentru aromă și coajă de lămâie. Pun un praf de sare.
Pune treptat crema de oua în amestecul de brânză cu smântână. Omogenizează bine. Pune stafidele. Toarnă amestecul în forma pregătită și nivelează-l cu o spatulă. Coace pasca pentru aproximativ 45-50 de minute sau până când devine aurie și se întărește în centrul său.
Când este gata, scoate pasca din cuptor și las-o să se răcească complet în formă înainte de a o tăia și de a o servi. Pudreaza pasca cu zahăr sau fă-i o glazură de ciocolată.
Pască cu brânză fără aluat (cu 500 gr brânză)
Această rețetă de pasca cu brânză de vaci fără aluat este ușor de făcut și are un gust minunat, perfect pentru sărbătorile de Paște. Este cea mai folosită variantă de pască, iar secretul reușitei stă în a alege o brânză de vaci bine scursă și fină.
Ingrediente
- 500 g brânză de vaci proaspătă
- 5 ouă mari
- 150 g zahăr
- coaja rasă de la o lămâie bio
- esență de vanilie
- 200 g stafide
- 100 g unt
Mod de preparare
Pregătește o tavă rotundă. Trebuie unsa cu unt și tapetată cu făină.
Pune brânza într-un bol și, cu mixerul omogenizează bine brânza astfel încât să se aereze. Topește untul și pune-l peste brânză, după ce s-a sleit. Omogenizează bine.
Separat bate ouăle întregi cu zahărul și un praf de sare până se albesc. Pune vanilie și coajă de lămâie. Toarnă crema de ouă peste brânză și amestecă foarte bine, energic.
Pune stafidele. Acestea au stat la rehidratat în apă fierbinte. Scurge bine stafidele. Pentru un plus de gust poți pune în compoziție două linguri de rom sau coniac
Pune compoziția în tavă și coace pasca la foc potrivit pentru circa 40 d eminute. Las-o să se răcească în tavă. O poți glazura cu ciocolată, fructe, zahăr pudră sau ce vrei tu.
Pască cu mascarpone, fără blat
Foarte fină, foarte ușor de făcut și potrivită pentru o masă festivă, pasca cu mascarpone, fără blat este o varinată selectă, reintrepretată original pentru pasca tradițională, care va impresiona.
Ingrediente
- 750 g mascarpone
- 400 g smântână cu 20% grăsime
- 200 g unt cu 82% grăsime
- 6 ouă
- 200 g făină
- 5 g praf de copt
- 200 g zahăr
- coaja și sucul de la o lămâie
- o păstaie de vanilie
- un praf de sare
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o formă de copt, unsă cu unt sau tapetate cu hârtie de copt.
Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară un praf de sare peste albușuri și mixează-le. Pune zahărul în timp ce mixezi. Adaugă sucul de lămâie în albușuri. Amestecă gălbenușurile cu untul topit, apoi adaugă smântâna, coaja de lămâie răzuită fin, miezul de la păstaia de vanilie și mascarponele. Omogenizează bine.
Combină făina cu praful de copt, Încorporează făina în compoziția cu mascarpone. Amestecă. Pune apoi albușurile și amestecă ușor compoziția, de sus în jos, încet. Coace pasca cu mascarpone pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă pasca să se răcească în formă timp de aproximativ 20-30 de minute, apoi scoate-o din formă și las-o să se răcească complet pe un grătar de bucătărie. Poți presăra puțin zahăr pudră deasupra înainte de a servi, dacă dorești.
⭐ Te vor inspira și aceste rețete de prăjituri fără coacere.
Acum ai de unde alege cea mai bună pască fără blat. Oricare dintre variantele de mai sus sunt perfecte pentru masa de Paște.