Home » Blog » Totul despre sparanghel și de ce e bine să-l mănânci

Totul despre sparanghel și de ce e bine să-l mănânci

Autor: Alexandra Ion
1 comentariu 515 vizualizari 12 minute timp estimat

Din păcate consumăm prea rar și puțin sparanghel, deși acesta este o legumă gustoasă și cu importante beneficii pentru sănătate. Acest articol este o pledoarie pentru a mânca mai mult și mai des sparanghel. 

Probabil unul dintre motivele pentru care îi ocolim este prețul și modul de preparare. Demontăm ambele probleme. Pentru a prepara un fel de mâncare cu sparanghel sunt suficiente 500 de grame. Mai mult, cel congelat este sensibil mai accesibil. În ceea ce privește rețetele cu sparanghel, acestea sunt simple, gustoase, iar aici, pe eCuisine.ro avem idei și propuneri pentru preparate delicioase. În consecință nu-ți stă nimic în cale pentru a consuma sparanghel. 

Să mai adăugăm că aprilie-iunie este perioada cea mai bună pentru sparanghel proaspăt, restul anului având la dispoziție variantele conservate sau congelate, cu nimic mai prejos de cel proaspăt. 

Asparagus sau sparanghel

Sparanghelul este o legumă versatilă, ce poate fi folosită ca și garnitură la fripturi, dar care este delicioasă și în supe creme și chiar direct pe grătar. Sezonul sparanghelului este foarte scurt, începând în mai și terminându-se la finalul lunii iunie. Ține cont d efaptul că este o legumă foarte perisabilă, așa că este bine să știi să-l identifici pe cel proaspăt cules.

Cum arată sparanghelul proaspăt

Pentru a identifica sparanghelul proaspăt, iată câteva indicii: tulpina fermă, vârfurile strâns închise; vârful trebuie să fie verde aprins și să nu aibă pete de galben sau maroniu. Dacă sparanghelul se găsește în mănunchi mai mare, aveți grijă ca toate firele să fie egal de groase, pentru a avea același timp de fierbere. 

Atunci când cumperi sparanghel, nu-l alege dacă are un miros neplăcut. Puteți strânge în mână legătura de sparanghel și, dacă scârțâie, atunci veți ști sigur că este proaspăt. Se poate păstra și la frigider, învelit într-un prosop de bucătărie, curat și subțire, dar trebuie consumat în decurs de cel mult 4 zile.

Mai poate fi păstrat cufundat în apă rece, într-un pahar mai înalt. Dacă opărești sparanghelul, îl poți conserva până la 9 luni, în congelator.

sparanghel

Ce conține sparanghelul

Sparanghelul este supranumit legume regilor și nu este deloc întâmplător acest supranume. Conține o multitudine de vitamine, minerale si substanțe benefice pentru organism. Are efect diuretic și este un ingredient potrivit atât pentru curele de slăbire, datorită conținutului ridicat de fibre și a caloriilor puține. În plus, este bogat în antioxidanti și astfel previne apariția cataractei și îmbătrânirea timpurie.

O porție de sparanghel de 100 de grame, conține 263 mcg de folați esențiali pentru diviziunea celulară normală, iar acidul folic, cel care permite transcrierea corectă a ADN-ului și transformarea serotoninei și a noradrenalinei în adrenalină se găsește în sparanghel în cantități generoase (22% din doza zilnică recomandată per 100 grame sparanghel). Totodată, o porție de sparanghel, împreună cu alte legume verzi, cu frunze, este o sursă excelentă de vitamina K. Această vitamină este crucială pentru sănătatea oaselor și coagulare.

Glutationul este o altă substanță benefice prezentă în doze importante în sparanghel. Alcătuită din 3 aminoacizi esențiali și fiind un puternic agent antioxidant, glutationul luptă împotriva radicalilor liberi. Sparanghelul — în special sparanghelul violet — conține antociani. Acești pigmenți dau fructelor și legumelor nuanțe roșii, albastre și violete. Antocianinele au, de asemenea, efecte antioxidante care ar putea ajuta organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

E bine să știi

  • Gătirea excesivă a sparanghelului, ca în cazul tuturor legumelor, ar putea duce la distrugerea acestor nutrienți. Cel mai bine este preparate sparanghelului prin prăjire rapidă, în tigaie, cu unt sau puțin ulei sau fiert fix patru minute după ce apa începe să clocotească. În felul acesta te vei bucura și de gustul special al acestuia. 

Sparanghelul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ce îi conferă rolul de luptător împotriva cancerului, iar depozitele de vitamina B complex sunt benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Este bogat în vitamina C, zinc, mangan și seleniul. Complexul de vitamine B echilibrează nivelurile de zahăr din sânge, prin metabolizarea completă și corectă a zaharurilor și a amidonului.

Compoziție nutrițională/100 grame

  • Calorii: 26,8
  • Grăsimi: 0,161 g
  • Sodiu: 2,68 miligrame (mg)
  • Carbohidrați: 5,2 g
  • Fibre: 2,81 g
  • Zaharuri adaugate: 0 g
  • Proteine: 2,95 g

sparanghel

5 mari beneficii ale sparanghelului

  1. Deși sparanghelul este o legumă practic lipsită de grăsimi, are în componența sa cantități crescute de acizi grași omega-3. Inulina, un carbohidrat special și benefic pentru flora bacteriană din sistemul nostru digestiv, se regăsește de asemenea în sparanghel.
  2. Sparanghelul este o legumă cruciferă extrem de utilă pentru sănătatea tractului urinar. Este un puternic diuretic natural, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea excesului de lichid și sare din organism. În medicina tradițională este indicat și folosit pentru a ajuta la tratarea infecțiilor urinare și a altor probleme urinare. Este posibil ca o dietă bogată în sparanghel să prevină dezvoltarea acestor infecții dureroase. 
  3. Susține funcția reproducătoare la ambele sexe. Sparanghelul verde conține un nivel ridicat de saponină protodioscină. Această substanță chimică vegetală conferă sparanghelului gustul specific, aroma și una dintre marile lui beneficii. 

Protodioscina susține sănătatea ovariană, îmbunătățește libidoul după menopauză și poate chiar lupta împotriva celulelor canceroase ovariene. Protodioscina ajută, de asemenea, la creșterea producției de testosteron, la restabilirea funcției erectile și la creșterea libidoului. 

  1. Este grozav pentru sănătatea intestinală. Inulina funcționează ca un excelent probiotic natural și promovează un echilibru sănătos al bacterilor intestinale bune, care reduc gazele și ajută la digestie. 

Inulina este o fibră solubilă, ceea ce înseamnă că atrage apă în intestin, ceea ce previne constipația și stimulează peristaltismul.

  1. Sparanghelul este plin de acid folic, o vitamina B care funcționează ca un antidepresiv activ, ridica moralul și te poate ajuta să previi iritabilitatea. Există o legătură dovedită între nivelurile scăzute de folat și vitamina B12 la persoanele cu depresie.

Sparanghel contraindicatii

Oricine poate consuma sparanghel, cu excepția celor alergici. În acest caz simptomele pot fi ușoare și pasagere, manifestate la nivelul pielii (mâncărimi, erupții cutanate sau umflături). 

Sparanghelul contine oxalați, substanțe care poate crește riscul formării pietrelor la rinichi, celor cu afecțiuni renale cronice fiindu-le indicat un consum ocazional de sparanghel, fără excese. 

Datorită conținutului important de vitamină K, sparanghelul trebuie consumat cu prudență de persoanele care primesc terapie cu anticoagulante sau medicamente care influențează coagularea sângelui.

Sparanghelul poate colora și genera un miros specific urinei. Este efectul acidului asparagusic, un compus care conține sulf și care emană un miros înțepător atunci când este metabolizat.

sparanghel

Sfaturi pentru rețete cu sparanghel

Există mai multe moduri de a savura sparanghel, inclusiv:

  • Pune capetele de sparanghel fierte 4 minute la abur, pe biscuiții tartinați cu cremă de brânză
  • Prăjiți cu ulei de măsline extravirgin, sare și piper pentru garnitură.
  • Tăiați sparanghelul fiert în bucăți mici pentru a le adăuga la paste, salate sau cartofi prăjiți.
  • Savurați tulpinile cu un sos făcut din iaurt grecesc degresat, suc de lămâie, usturoi tocat și ardei iute. 
  • Pasează sparanghelul fiert ușor, alături de praz, ceapă, cartofi, supă de pui, suc de lămâie și smântână pentru a face supă de sparanghel.

⭐ Trebuie să încerci tarta cu sparanghel, pentru că este absolut delicioasă! 

1 comentariu

Dovlecei. Beneficii pentru sănătate, cum îi algi și cum îi poți găti 21 iunie 2024 - 4:50 pm

[…] ⭐ Totul despre sparanghel și de ce e bine să-l mănânci […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro