Pilaful de orez este doar una dintre multe variante de pilaf. Preparat culinar originar din Orientul Mijlociu și Asia Centrală, pilaful are zeci de variante, preparate în toată lumea. Mâncare simplă, gustoasă și ușor de făcut pilaful este un fel de mâncare foarte vechi, cu rădăcini adânci în culturile persană, turcă, arabă și asiatică. Rețeta de bază (apă, carne de oaie și orez) s-a diversificat și poate fi preparată cu legume și carne, doar cu legume sau doar cu carne.
Scurtă istorie a pilafului de orez
Pilaful de orez cu carne (de obicei de pui, miel, vită sau porc), legume (cum ar fi ceapa, morcovul, ardeiul) și condimente (cum ar fi scorțișoară, cuisoarele, boabele de piper) este cea mai comună variantă. Poate fi preparat și cu creveți, dar și cu stafide, nucă și mirodenii cu aromă dulce.
Tehnica de gătire implică prăjirea orezului în ulei sau unt, adăugarea de apă sau supa de legume ori carne și fierberea lentă, până când toate ingredientele sunt gătite și lichidul este absorbit. Pilaf-ul este apreciat pentru aromele bogate și complexe pe care le obține prin utilizarea diferitelor condimente, care pot oferi un gust profund. Pilaful de orez este pe lista scurtă a mâncărurilor de tipul „comfort food”.
Un aspect important este diversitatea regională a pilafului. De la cel persan, bogat și aromat, la pilaful indian, care utilizează un amestec distinct de condimente cunoscut sub numele de „masala”, fiecare regiune adaugă propriul său amestec de arome și ingrediente locale pentru a crea o versiune unică și delicioasă a acestui fel de mâncare. În balcani se folosește ustoi și pătrunjel, dar sunt regiuni care adaugă piper, semințe și mărar verde.
Pilaful fără orez
Pilaful poate fi pregătit și cu alte ingrediente în afara orezului. Deși orezul este ingredientul tradițional pentru pilaf, există variante și adaptări care includ alte tipuri de cereale sau ingrediente.
- Couscous-ul poate fi folosit în loc de orez pentru a prepara un pilaf. Este rapid de gătit și are o textură pufoasă și ușor granuloasă. Se poate combina cu legume, carne sau fructe uscate.
- Quinoa poate înlocui cu succes orezul într-un pilaf. Este bogată în fibre și are o textură ușor crocantă. Se poate combina cu legume, nuci, fructe uscate sau carne pentru a crea un pilaf sănătos și hrănitor.
- Orzul este o altă cereale care poate fi folosită în loc de orez pentru a prepara un pilaf. Are o textură mai densă și o aromă bogată. Se poate combina cu legume, carne sau ierburi aromatice.
- Bulgurul, popular în bucătăria mediteraneană și orientală, poate fi folosit pentru a prepara pilaf. Grâu decorticat și gătit, bulgurul are o textură ușor crocantă și o aromă delicată de nucă. Se poate combina cu legume, nuci, verdeturi sau carne.
Pilaf de orez cu masala
Este un preparat oriental, pe care pur și simplu trebuie să-l încerci. Este complet altceva de tot ceea ce știi despre pilaful de orez și este un răsfăț gustativ.
Ingredientul principal este masala. Combinația de mirodenii variază în funcție de regiune, dar unele dintre cele mai comune variante sunt: coriandru, cuișoare, cardamom, piper negru, scorțișoară, ghimbir, nucșoară, semințe de fenicul și semințe de chimen. Aceste condimente sunt măcinate și amestecate în proporții diferite pentru a obține o gamă largă de arome și niveluri de picant. Masala poate fi umedă, ca o pastă sau pudră ori un amestec de condimente mărunțite. Masala poate fi utilizată pentru a condimenta și a da gust diverselor preparate, inclusiv curry-uri, orez, legume, carne și alte feluri de mâncare.
Utilizarea masalei este obligatorie în bucătăria indiană și este esențială pentru a crea arome bogate și complexe care definesc multe dintre preparatele tradiționale ale acestei culturi culinare. De la curry-uri picante și aromate până la orezul parfumat și alte feluri de mâncare, masala adaugă o dimensiune distinctă și delicioasă fiecărui preparat.
Pilaf de orez cu ciuperci
Poți utiliza orice fel de ciuperci. Cu cât sunt mai gustoase și mai parfumate cu atât rezultatul final va fi mai gustos.
Ingrediente
- 2 căni de orez basmati;
- 400g ciuperci, tăiate în felii sau cuburi;
- 1 ceapă mare, tocată mărunt;
- 3 căței de usturoi, mărunțiți;
- 4 căni de supă de legume sau apă;
- 2 linguri de ulei de măsline sau unt;
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust;
- Ierburi proaspete pentru garnisire (opțional).
Mod de preparare
Spală orezul sub apă rece până când apa devine limpede. Acest lucru ajută la îndepărtarea excesului de amidon și face orezul să fie mai puțin lipicios când este gătit. Încinge uleiul de măsline sau untul într-o oală mare sau tigaie adâncă la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine transparentă și începe să se înmoaie, timp de aproximativ 5 minute.
Adaugă ciupercile și usturoiul în oală și gătește-le împreună cu ceapa timp de aproximativ 5-7 minute, până când ciupercile se înmoaie și încep să-și elibereze sucul. Adaugă orezul scurs în oală și prăjește-l ușor timp de 1-2 minute, amestecând continuu.
Toarnă supa de legume sau apa fierbinte în oală și amestecă bine. Dă amestecul în clocot, apoi reduce focul la minim și acoperă oala cu un capac. Lasă pilaful să fiarbă înăbușit timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când orezul este fiert și lichidul a fost absorbit complet. După ce orezul este gătit, oprește focul și lasă-l să se odihnească, cu capacul pus, timp de încă 5-10 minute.
După ce pilaful a stat la odihnă, folosește o furculiță și amestecă ușor. Acest lucru va ajuta la eliberarea aburului și la separarea boabelor de orez. Servește pilaful cu ciuperci cald (niciodată fierbinte, ca să simți aromele), garnisit cu ierburi proaspete.
Pilaf de orez cu legume (pilaf sârbesc)
În ciuda simplității acestei rețete, rezultatul este delicios. Pe lângă legumele din rețetă mai poți adăuga: cubulețe de vinete călite, varză fâșii, fasole boabe (fiartă în prealabil). Cu cât sunt mai multe legume, cu atât gustul va fi mai spectaculos.
Ingrediente
- 2 căni de orez basmati;
- ceapă mare, tocată;
- 2 ardei grași (de preferință în culori diferite), tăiați cubulețe;
- 1 cană de mazăre proaspătă, din conservă sau congelată;
- 1 conservă de porumb dulce;
- 3 căței de usturoi, mărunțiți
- 4 căni de supă de legume sau apă;
- 2 linguri de ulei;
- sare și piper negru proaspăt măcinat;
- boia de ardei dulce afumat;
- pătrunjel proaspăt.
Opțional mai poți adăuga: un ardei iute mic, două roșii foarte bine coapte sau din conservă, câteva măsline. La final, când este gata adaugă 50 g unt, bucățele peste pilaful de orez cu legume, exact înainte de servit.
Mod de preparare
Spală orezul sub apă rece până când apa devine limpede. Scurge bine și lasă-l deoparte.
Încinge uleiul de măsline într-o oală mare sau tigaie adâncă la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine transparentă și începe să se înmoaie, timp de aproximativ 5 minute. Adaugă ardeii și mazărea și gătește împreună cu ceapa timp de aproximativ 5-7 minute, până când legumele încep să se înmoaie ușor. Adaugă usturoiul mărunțit și condimentele, inclusiv boia.
Pune orezul în oală și prăjește-l ușor timp de 1-2 minute, amestecând continuu. Toarnă supa de legume sau apa fierbinte în oală și amestecă bine. Dă amestecul în clocot, apoi redu focul la minim și acoperă oala cu un capac. Lasă pilaful să fiarbă înăbușit timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când orezul este fiert și lichidul a fost absorbit complet.
Gustă și ajustează cu sare și piper. Servește pilaful cu orez și legume cald.
Pilaf de orez cu carne de pui
Pilaful de orez cu carne de pui este fel de mâncare clasic a cărui savoare este inegalabilă.
Rețeta tradițională de pilaf cu carne, folosește carne de pui, dar o poți înlocui cu carne de miel.
Ingrediente
- 500 g carne de pui ( pulpe și piept), tăiată cubulețe;
- 2 căni de orez basmati;
- 1 ceapă mare, tocată;
- 3 căței de usturoi, mărunțiți;
- 4 căni de supă de pui;
- 2 linguri de ulei de măsline sau unt
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust;
- verdeață proaspătă pentru servit.
Mod de preparare
Spală orezul sub apă rece până când apa devine limpede. Scurge bine și lasă-l deoparte. Încinge uleiul de măsline sau untul într-o oală mare sau tigaie adâncă la foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o până devine transparentă și începe să se înmoaie, timp de aproximativ 5 minute. Adaugă usturoiul mărunțit și carnea tăiată cubulețe în oală și călește-le împreună cu ceapa timp de aproximativ 5-7 minute, până când carnea este rumenită pe toate părțile.
Adaugă orezul în oală și prăjește-l ușor timp de 1-2 minute, amestecând continuu, până când este acoperit cu ulei și se încălzește ușor. Toarnă supa de pui fierbinte în oală și amestecă bine. Dă amestecul în clocot, apoi reduce focul la minim și acoperă oala cu un capac. Lasă pilaful să fiarbă înăbușit timp de aproximativ 30 de minute sau până când orezul este fiert și lichidul a fost absorbit complet.
După ce orezul este gătit, oprește focul și lasă-l să se odihnească, cu capacul pus, timp de încă 5-10 minute. Pune deasupra – fără să amesteci, unt și verdeață.
⭐Află totul despre cum trebuie fiert orezul.
Sursa foto: 123rf.com