Supa foi de lapte este o rețetă foarte veche. Era un fel de mâncare făcut de ciobani, numai primăvara. Are și variante mai elevate sub numele de supă albă, preparată cu lapte. Și, există și o variantă, hai să-i spunem reinventată numită soup de chalet.
Unele rețete au o istorie lungă în spate, vorbesc despre tradiții, context geografi, despre stilul de viață al oamenilor. La fel și modul în care rețeta evoluează, se modifică și se adaptează în timp. Aceste supe au multe elemente comune și la o primă vedere par înrudite, dar cel mai sigur nu au o legătură directă, fiind variante asemănătoare, care pleacă din dorința de a combina în mod gustos ingrediente uzuale. Merită să le încerci și nimic nu te oprește să le reinventezi la rândul tău.
Foi de lapte sau supa albă
Foi de lapte sau supa albă este o rețetă foarte veche. Dacă o vei încerca odată o să intre în meniul de primăvară, pentru că este fabuloasă!
Este o supă făcută cu lapte și verdeață. Se prepară Carpați primăvara, la stână. O găsești sub numele de foi cu lapte în zona Penteleu. În supa poți pune toate verdețurile comestibile de primăvara, proaspete, vii și pline de suc: spanac sălbatic, usturoiul ursului sau leurdă, păpădie, urzici, precum și cele cultivate în grădină: salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel. Se mai adaugă, la o adică, și o ceapă uscată, un morcov, un păstârnac, un cartof.
Ingrediente
- 500-600 gr de urzici, spanac, leurdă, frunze de păpădie, untișor, lobodă – în orice combinație;
- o legătură mare de pătrunjel;
- o legătură mare de leuștean;
- cimbru uscat;
- 2-4 căței de usturoi sau o legătură de usturoi verde;
- un morcov;
- un păstârnac;
- o jumătate de rădăcină de țelină;
- 2 cartofi albi;
- 2 legături de ceapă verde;
- o ceapă uscată;
- 3 linguri de ulei;
- 1,5 l de lapte gras; sare, piper
- 100 gr brânză veche rasă cât mai fin;
- o lingură de smântână.
Mod de preparare
Pune ceapa veche la călit în ulei. Pune cățelul de usturoi mărunțit și ceapa verde tocată în bucăți mari și morcovul ras. Acoperă și înăbușă câteva minute. Pune țelina rasă, păstârnacul și cartofii tăiați în bucăți. Înăbușă câteva minute. Stinge totul cu o cană mică de apă. Lasă să fiarbă înăbușit.
Pune lapte la fiert. Pune toate legumele călite în lapte, când acesta este aproape să clocotească, cu tot sucul lăsat. Acoperă și fierbe 5-10 minute la foc mic. Pune toate ierburile (spălate bine și scurse), întregi, toate dintr-o dată, inclusiv pătrunjelul și leușteanul. Acoperă și fierbe cinci minute, după ce începe să clocotească din nou.
Pasează cu blenderul (sau trece supa prin sită și pasează cu lingura conținutul). Pune smântâna, brânza rasă și puțin pătrunjel proaspăt. Servește supa fierbinte cu mămăligă rece și ceapă verde.
Soup de chalet
Un „chalet” este o casă mică, de obicei situată în zonele montane sau rurale, în Alpii Elvețieni de vest, construită din lemn sau piatră, având un aspect rustic. Acestea sunt adesea utilizate ca locuințe de vacanță sau cabane, inclusiv ca locuri de popas sau adăpost ori ferme de lapte locuite de localnicii care îngrijeau animalele. Exista obiceiul ca la chalet să poți găsi lapte de oaie sau vaca sau derivate. Pentru că le era greu să obțină legume proaspete de pe piață, iar singurele ingrediente disponibile erau laptele, brânzeturile, verdețurile din flora spontană și, cartofii au preparat Soup de Chalet.
Simpla trecere în revistă a rețetei îți va arăta asemănările cu varianta foi de supa, dar la fel de bine te poate inspira pentru a prepara o variantă mai complexă.
Ingrediente
- 50 gr. unt;
- 2 cepe vechi tocate mărunt;
- 2 morcovi potriviți tocați mărunt;
- Un fir de praz tânăr tocat mărunt
- 5-7 cartofi – orice soi, de dorit soiuri variate (albi, rosii)
- 100 gr. frunze de spanac
- 2 litri supă de carne (poate fi și din cea preparată din cub concentrat);
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust;
- 60 gr paste făinoase, de tip macaroane;
- 500 ml lapte integral;
- 200 ml smântână;
- 100 grame brânză tare rasă;
- mărar tocat pentru garnitură.
Mod de preparare
Topește untul într-o oală mare la foc mediu. Călește ceapa, morcovii, prazul și cartofii timp de 5 minute sau până când sunt moi, dar fără a se rumeni. Adaugă spanacul și continuă să gătești 2-3 minute.
Pune supa, condimentează ușor cu sare și piper și fierbe timp de 30 de minute, cu capac la foc mic. Adaugă pastele făinoase și laptele în oală. Fierbe 10 minute la foc mai iute. Dă deoparte și pune smântâna și brânza. Amestecă până ce aceasta din urmă se topește complet și supa fierbinte. Nu pune pe foc decât dacă este cu adevărat necesar. Potrivește de sare și piper și servește fierbinte garnisit cu mărar tocat.
Acum poți face singur comparația între cele douărețete, le poți prepara cu încredere, cu toate verdețurile noi ale primăverii.
⭐ Nu te oprește nimeni să adaugi și ciuperci, deși rezultatul nu va fi supa de ciuperci.
Sursa foto: 123rf.com
1 comentariu
[…] ⭐ Foi de lapte sau supa albă și soup de chalet […]