Home » Blog » Tot ce trebuie să știi despre salata verde

Tot ce trebuie să știi despre salata verde

Autor: Alexandra Ion
1 comentariu 616 vizualizari 11 minute timp estimat

Salata verde este departe de a fi un aliment banal. Din contră, merită și trebuie apreciată pentru beneficiile și calitățile sale, dar și pentru conținutul caloric redus. Sursă de nutrienți valoroși, salata verde poate fi inclusă în orice stil alimentar, în orice dietă. Cultivată de mii de ani în zona Mării Mediterane, salata verde există în multe și variate soiuri, fiecare cu particularitățile sale de gust, dar cu proprietăți foarte asemănătoare. 

Un singur aspect este foarte important și trebuie luat în calcul: modul în care este cultivată salata verde. Având un ritm de creștere foarte rapid, salata extrage toate minerale din sol, iar odată cu acestea și chimicalele folosite pentru stimularea culturilor. De aici vin și contraindicații pentru consumul de salată verde. Alege mereu variantele cultivate în medii organice, ecologice. 

Sezonul propice pentru consumul salatei verzi este primăvara-vara, când poate fi sădită și culeasă foarte ușor, condițiile de temperatură și umiditate din acest sezon fiind benefice dezvoltării. Salata poate fi sădită și în jardiniere, în interior, deci puteți profita de beneficiile ei și pe timpul toamnei și iernii, dar are nevoie de lumină multă și de umezeală, într-un pământ bine drenat.

Poate fi păstrată între 5 și 10 zile în frigider, la temperatură scăzută. Funzele ofilite se pot rehidrata repede, dacă pui salata într-un vas cu apă călduță. Un criteriu al calității frunzelor de salată este culoarea lor. Cele mai bune sunt frunzele cu nervuri vizibile, cărnoase, de culoare verde uniform și intens. 

Ce conține salata verde

Salata verde conține acid folic, beta carotene, vitamina C, potasiu și fier.  În 100 grame de salată, găsim: 

  • 2 g carbohidrați; 
  • 1 g fibre; 
  • 0,2 g grăsimi;  
  • 1,4 g proteine. 

Din 100 grame, 96 sunt de apă, pe lângă care mai sunt 160 mg de vitamina A, 73 mg de acid folic, 1,3 mg fier și 4 mg vitamina C.

Salata verde conține un nivel ridicat de celuloză și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal, iar din acest motiv este utilă pentru sănătatea intestinală. Surprinzător este conținutul mare de fier, dar și faptul că acesta se absoarbe foarte ușor de către organism, cel puțin prin comparație cu fierul din suplimentele alimentare. 

Consumul salatei determină în mod real creșterea nivelului hemoglobinei din sânge, dar fără riscul de acumulare de exces de fier în organism, fiind utilă în tratarea anemiei și pentru stimularea proceselor de eritropoieză (formare de globule roșii). 

Doi nutrienți valoroși  

Acidul folic din salata verde este unul dintre cei mai necesari nutrienți (inclusiv femeilor care își doresc să devină mame și în timpul sarcinii). Cunoscut și sub numele de vitamina B9, joacă un rol crucial în sănătatea generală a organismului, fiind esențial pentru sinteza și reparația ADN-ului și ARN-ului. În plus, este implicat în producția de globule roșii și ajută la metabolizarea homocisteinei, un aminoacid asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare. Prin urmare, acidul folic poate contribui la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge.

Deși în cantități mai mici, salata verde este o sursă bună de vitamină K, mai ales că aportul necesar zilnic este unul redus. Vitamina K este o vitamină esențială pentru producerea de protrombină și alte proteine ​​implicate în coagularea sângelui. Fără vitamina K, organismul ar fi expus la riscul de hemoragii excesive și dificultăți în controlul sângerării.Totodată are rol important în metabolismul oaselor și menținerea densității osoase și ajută la absorbția și utilizarea adecvată a calciului în oase. Toate frunzele verzi sunt surse bune de vitamina K, salata verde fiind una dintre acestea. 

salata verde

Ce nu știai despre salata verde

Află ce nu știai despre salata verde și de ce trebuie să facă parte din dieta ta în fiecare zi, dar mai ales acum, primăvara!

Tratează anemia

Fiind foarte bogată în fier, salata verde este foarte des folosită drept aliment tonic în tratarea anemiei pentru că absorbția de fier în organism se face foarte rapid.

Te scapă de migrene

Spui „vară“ și te referi deseori la probleme de somn și dureri de cap. Probabil nu știai că salata verde poate fi utilizată drept sedativ prin substanța pe care o conțin frunzele sale, numită „lactucarium“, pentru că aceasta induce somnul și reduce durerile de cap.

Previne bolile de inimă

Betacarotenul și vitamina K din salata verde fac din acesta un adevărat ajutor atunci când vine vorba de prevenirea și reducerea riscului de boli de inimă, cancer, de accidente vasculare și chiar de cataractă.

Bună împotriva constipației

Salata verde este bogată în celuloză, care ajută la întărirea organismului și reduce simptomele constipației și alte tulburări ale intestinului. Amestecând sucul de salată verde cu suc de lămâie, suc de mentă și miere de albine, poți obține un medicament eficient care tratează greața, vărsăturile, balonările și indigestia.

Face părul des și sănătos

Amestecă frunzele de salată cu o legătură de spanac, apoi adaugă o lămâie feliată în storcător. Amestecă până obții sucul verde și bea o jumătate de litru în fiecare dimineață. Sucul reduce căderea părului și îi va reda strălucirea.

Vitamine din belșug

Salata verde nu conține calorii și este foarte bogată din punct de vedere nutritiv. Conține foarte multă vitamina C – de aceea, este indicat consumul acesteia în amestec cu alte legume crude. Astfel, vitaminele sunt conservate, iar organismul le absoarbe eficient. Prin fierbere, vitaminele sunt distruse aproape complet.

salata verde samatoasa

Cum alegi salata verde bună pentru consum

Salata este foarte sănătoasă și are toate aceste beneficii atâta vreme cât provine din culturi sănătoase, care nu sunt înecate în nitriți și nitrați, sau pline de pesticide. Salata verde este foarte sănătoasă, dar are marele deficit de a prelua din sol toate toxinele și toate chimicalele. 

Alege salate mici, evită-le nu foarte mari. Frunzele foarte erecte sunt semnul că trebuie să ocolești salata. Optează pentru cele ale căror frunze exterioare sunt ușor pălite. Este semnul unei culturi sănătoase fără chimicale. 

Idei de dressing pentru salata verde

Este foarte important ce dressing folosești pentru salată, pentru că cea mai mare parte din nutrienți se va pierde în noianul de calorii din dressing. 

  • Soluția cea mai bună, ulei de măsline sau de rapiță, nu mai mult de o lingură și sucul de la o lămâie. 
  • Poți face un dressing foarte bun cu muștar și suc de lămâie sau cu oțet balsamic. 
  • O altă combinație bună este o lingură de iaurt și o linguriță de maioneză veritabilă.
  • Adaugă în sosul de salata puțină miere și piper. Combinația oferă o savoare specială.
  • Oul este un partener ideal pentru salată. Combinația ajută asimilarea nutrienților din salată verde.

Adaugă frunze proaspete de mentă, pătrunjel sau puțin cimbru uscat pentru un plus de gust. La fel de utilă este și coajă de lămâie – dacă aceasta este recomandată consumului. 

Cum prepari cea mai bună vinegretă pentru salate sau marinadă

Sursa foto: https://unsplash.com/

1 comentariu

Salate de vară. Proaspăt și sănătos 24 iunie 2024 - 12:04 pm

[…] ⭐ Îți va fi util să știi unele aspecte mai puțin cunoscute despre salata verde […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro