Rețeta pe care ți-o propunem astăzi – tartă cu smochine – este un deliciu pe care mai rar îl găsești în comerț.
Smochinele sunt o sursă prețioasă de calciu, dar și de potasiu. Aceste minerale pot lucra împreună pentru a îmbunătăți densitatea osoasă, care, la rândul său, poate preveni afecțiuni precum osteoporoza. Studiile arată că o dietă bogată în potasiu, în special, poate susține sistemul osos.
Prăjitura îmbină aroma exotică a smochinelor cu o delicioasă cremă de brânză ricotta vanilată. Prepară această tartă de smochine oricând ai nevoie de un desert deosebit pentru familie sau pentru musafiri.
Ingrediente (6-8 porții)
Pentru blat
- 0 cană cu făină
- 200 g unt
- un ou
- 1-2 linguri zahăr brun
Pentru cremă
- 500 g brânză ricotta
- 80 ml lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- 2-3 linguri zahăr
- 3-4 linguri făină
- 2 ouă
Pentru topping
- 3 smochine tăiate felii subțiri
- miere
Mod de preparare
Amestecă făina cu untul topit, oul și zahărul. Obții o compoziție sfărâmicioasă, pe care o pui o oră la frigider, apoi o așezi într-o tavă rotundă. Nu uita să ungi tava înainte, cu unt sau ulei! Pune-o la cuptor 15 minute, până obții o crustă aurie.
Amestecă brânza ricotta cu laptele, zahărul și zahărul vanilat. Adaugi ouăle și continui să mixezi. La final adaugi făina. Ouăle sunt opționale – dacă dorești o cremă de brânză mai densă, este de preferat să nu mai adaugi ouă. Pentru o cremă mai pufoasă, poți adăuga 2-3 ouă. Vei obține astfel o cremă de brânză, pe care o torni peste blatul de biscuiți.
Coci tarta la foc mediu, timp de 30-40 de minute, până ce devine aurie și crapă puțin pe margini. După acest timp, scoți tarta și o lași la răcit 10-15 minute. Așezi apoi smochinele și torni miere peste acestea.
Sursă foto: 123rf