Cine spune că sezonul rece este unul al odihnei pentru fermieri, înseamnă că nu știe că, de fapt, trebuie să muncești mai tot timpul pentru a te bucura de roade bogate și îmbelșugate. Chiar și în sezonul rece, când nu petreci atât de mult timp în grădina ta de legume, un adevărat fermier are amenajat un solar unde își continua activitatea. Dar nu despre aceasta îți vom vorbi în rândurile următoare, ci de modul în care protejezi mai bine plantele împotriva înghețului.
Plantele, afectate de variațiile de temperatură
Pentru a se dezvolta în cele mai bune condiții, plantele au nevoie de o temperatură optimă, umiditate potrivită și razele soarelui să nu fie atât de puternice încât să le dăuneze. Tu, ca fermier, trebuie să te preocupi să faci tot ce îți stă în puteri pentru asigurarea acestor condiții și, din fericire, lucrurile sunt mult mai simple acum.
Variațiile de temperatură pot afecta plantele tale mai mult decât crezi, iar cele care au cel mai mult de suferit sunt cele tinere sau sensibile. Sezonul rece este unul dificil pentru ele, și chiar și plantele mature pot avea unele probleme. Nopțile reci de iarnă pot fi mult mai ușor de suportat pentru ele dacă iei acele măsuri menite să le ferească de îngheț.
Urmărește cu atenție prognoza meteo
Ca un adevărat cultivator de legume profesionist, trebuie să urmărești mereu prognoza meteo pentru a fi la curent cu schimbările de temperatură care se vor înregistra în perioada următoare. În sezonul rece, atunci cerul este senin, de multe ori înseamnă că te vei confrunta cu brumă și îngheț la nivelul solului, chiar și atunci când poate termometrele arată câteva grade peste pragul de 0 grade. Aceste fenomene apar în special atunci când pământul a început să piardă din căldura pe care a reușit să o înmagazineze pe perioada sezonului estival.
Cerul noros îți protejează plantele
În mod surprinzător, pentru grădina ta de legume sau culturile tale, cerul mai noros este de preferat, deoarece norii se comportă ca un fel de pătură de dimensiuni impresionante, și care nu permit să se piardă căldura. Plantele tale sunt mai bine protejate așa.
Tot un bun prieten pentru fermieri este și vântul moderat, care limitează în acest fel scăderea foarte mare a temperaturilor pe perioada nopții. Acele momente de calm atmosferic permit aerului mai rece și dens să se acumuleze aproape de nivelul solului, ceea ce permite apariția înghețului.
Folosește folie anti-îngheț
Pentru a-ți proteja mai bine plantele în fața condițiilor meteorologice nefavorabile pe perioada iernii, și în special a înghețului, cel mai bine este să folosești o folie specială, care este disponibilă în magazinele fizice sau cele online de specialitate. Recomandarea noastră se îndreaptă către folie tip agril Regalfermierul deoarece cu ajutorul ei plantele sunt cel mai bine protejate, și nici nu costă foarte mult.
Schimbă locul ghivecelor cu plante
Dacă ai folosit unele ghivece pentru a planta ierburi aromatice sau alte flori, poți să le muți mai ușor și să nu le lași pradă gerului. Schimbă-le locul într-un loc unde temperaturile sunt ceva mai suportabile, sau poți să le aduci chiar și în casă. Vei avea parte de mica ta oază de verdeață în plină iarnă, te vei bucura de preparate delicioase la care ai adăugat verdețuri proaspete și în plus, ai salvat de la îngheț plantele tale dragi.
Strat pe mulci
O altă metodă foarte bună pentru a-ți proteja plantele tale de temperaturile foarte scăzute care se înregistrează de obicei pe perioada sezonului rece, este să apelezi la… mulci. Exact, specialiștii în domeniu sunt de părere că adăugarea unui strat gros de mulci pe straturile unde sunt plantate culturile tale acționează precum un izolator și acestea sunt mult mai bine protejate.
Acoperă plantele pe perioada nopții
Iarna, de regulă, temperaturile pe perioada nopții scad destul de mult. Dacă nu ai apucat să cumperi o folie anti-îngheț – deși aceasta ar trebui să fie obligatorie în cazul fermierilor, poți să folosești și alte materiale cu care să îți acoperi plantele noaptea. Poate nu vor fi la fel de bine protejate ca atunci când ai fi folosit o folie special concepută pentru așa ceva, dar tot este mai bine decât deloc, nu crezi?
Mută plantele în seră
Ai fost inspirat și ți-ai amenajat din timp o sera sau un solar? Atunci este pur și simplu perfect, pentru că poți să muți în aceste adăposturi plantele tale și astfel acestea să treacă cu bine peste lunile friguroase ale iernii. După cum vezi, nu este chiar simplu să fii un bun cultivator de legume, trebuie să fii mereu în alertă și să găsești cele mai bune soluții pentru a-ți proteja plantele de frig, raze UV, lumină naturală prea puternică, umiditate în exces, dăunători și multe altele. Munca nu se termină niciodată, dar și satisfacția de a savura roadele muncii tale, sau să câștigi chiar și bani de pe urma acestei activități fac să merite orice sacrificiu.
Udă plantele pe perioada zilei
În mod surprinzător, faptul că vei uda plantele pe perioada zilei le ajută enorm pe acestea să fie mult mai bine protejate în fața temperaturilor foarte scăzute. Specialiștii în domeniu sau chiar și fermierii cu mai multă experiență decât tine îți vor spune că un sol umed are capacitatea de a reține mult mai multă căldură decât cel uscat.
Acum, ești ceva mai pregătit pentru a-ți proteja așa cum trebuie culturile de vremea rea de pe perioada iernii, și poți aștepta primăvara în liniște!