O să ne mulțumești pentru asta: aceste cocktail-uri te vor transforma în gazda anului.
„Oricine poate crea un cocktail gustos!” Ei bine, este adevărat doar pe jumătate. Deși nu e mare lucru să amesteci niște licori – mai ales că nu vorbim de vreo știință exactă, rezultatul poate varia de la „ugh!” la „wow!” Și poate ți se pare că meseria de barman e o banalitate, dar gândește-te de câte ori ți-a schimbat o băutură dispoziția (sau poate chiar viața).
Ai nevoie doar de câteva instrumente de bază, câteva noțiuni specifice și, desigur, materie primă, adică băuturile cu care-ți vei exersa abilitățile. Rețete? Ei bine, și acestea sunt importante; asigură-te că te inspiri mereu din surse de încredere și respectă cu sfințenie recomandările privind cantitățile.
Dicționar de bar
Este un cocktail sau un mix? Stai, ce? Nu e tot aia? Pentru că în ambele cazuri, nu faci decât să combini niște lichide. E deja de liga profesioniștilor, dar diferența dintre ele este destul de clară.
O băutură mixtă este orice băutură care combină două sau mai multe ingrediente, adesea turnate pur și simplu peste gheață – John Collins sau rom&Cola. În general conțin alcool, dar amestecurile non-alcool precum Shirley Temple sunt, tehnic vorbind, tot mix-uri. Cât despre cocktail-uri, există o definiție pentru acestea, sau mai bine zis o formulă care le distinge: lichior(uri), un îndulcitor, bitter și apă (sau gheață diluată). Prin urmare, chiar dacă sunt tot băuturi mixte, cocktail-urile sunt ceva mai sofisticate și necesită puțin mai multă muncă.
Limbajul de bar include și câțiva termeni care se referă la instrumentele necesare pentru prepararea băuturilor. În afară de frapieră și clește pentru gheață, arsenalul unui barman trebuie să conțină câteva accesorii de bază. Shaker-ul este necesar pentru combinarea ingredientelor lichide și răcirea rapidă în combinație cu gheața. Jigger-ul este paharul în formă de clepsidră ce servește la măsurarea optimă a cantităților ingredientelor iar strainer-ul este o strecurătoare de care ai nevoie pentru a turna amestecul din shaker fără gheață sau pulpă de fructe. Lingura răsucită se folosește pentru a amesteca zahărul, iar capătul plat folosește la presarea anumitor ingrediente (mentă, fructe, etc.)
On the rocks. Asigură-te că gheața este proaspătă . Este cel mai subestimat ingredient din bar, dar importanța lui nu poate fi neglijată, putând afecta chiar gustul băuturii.
Piramida cocktail-urilor
Înainte de a putea amesteca băuturile, este important să știi câteva noțiuni de bază privind ingredientele. De exemplu, faptul că băuturile distilate sunt licorile folosite cel mai des in bar: vodca, tequila, whisky etc., precum și toate lichiorurile aromate. Apoi, există șase tipuri de băuturi alcoolice pe care le vei folosi cel mai des în bar (coniac, gin, rom, tequila, vodcă, whisky), deoarece ele reprezintă baza pentru multe băuturi amestecate și cocktail-uri. Fiecare tip are propriile sale caracteristici principale, câteva stiluri și variații, dar calitatea este de cele mai multe ori legată de numele și reputația producătorului. Lichiorurile sunt cele care adaugă aromă, de la fructe îndulcite și ciocolată sau cafea până la condimente și amestecuri brevetate. Dacă sunt etichetate drept „cremă” sunt de obicei formulate cu mai mult zahăr, însă pot include lactate (smântână), dând băuturilor acel aspect lăptos și opac.
Elemente de mixologie
Nu i se spune degeaba așa, chiar e o știință. Rețeta îți spune ce și cât să adaugi, dar este foarte important și modul în care combini ingredientele. De exemplu, e o diferență majoră între a „agita” și a „amesteca”: cocktail-uri cu sucuri și alte ingrediente puternic aromate se agită în shaker, în vreme ce băuturile care au la bază în principal lichior sau cele turnate direct într-un pahar se amestecă cu lingurița. Alte băuturi mai simple (gen vodka&tonic) se construiesc direct în pahar. Strecurarea amestecului este și ea esențială, și nu doar în cazul în cazul în care ai pasat ingrediente solide în blender: nu e de dorit să servești cocktail-ul cu aceeași gheață cu care ai amestecat băutura. Gheața se topește și nu va mai dura mult, deci te vei alege cu un amestec diluat și insuficient de rece.
Cireașa de pe cocktail. Dacă ingredientele dau gustul, garnitura le face să arate atât de bine (și alegerea paharului poate avea un rol estetic major). Chiar dacă sunt un ornament, e primul lucru pe care consumatorul îl gustă (cireașa, felia de portocală, măslina), deci este important să fie de calitate.
FOTO: 123rf