Home » Blog » Flori comestibile, crescute chiar în grădina ta

Flori comestibile, crescute chiar în grădina ta

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 183 vizualizari 8 minute timp estimat

Câteva specii de flori comestibile pot colora și rafina orice preparat culinar, de la salate până la deserturi sau cocteiluri atrăgătoare. Chiar și numai câteva petale colorate, așezate cu iscusință, pot transforma o farfurie într-o adevărată operă de artă culinară. 

Însă, înainte de a vă aventura în grădină sau în natură pentru a aduna un buchet de flori pentru cină sau prânz, trebuie să știți că anumite plante sunt otrăvitoare. De asemenea, ar fi bine să evitați consumarea florilor care au fost stropite cu pesticide sau alte chimicale dăunătoare. Dacă aveți însă o grădină, specialiștii vă recomandă să cultivați flori organice sau cel puțin să le culegeți dintr-un loc unde nu se folosesc substanțe chimice de protecție.

Toate florile culese pentru a fi consumate trebuie spălate și scuturate bine în apă rece înainte de a fi folosite, căci pot adăposti o mulțime de insecte.

Culegeți „recolta” de flori comestibile dimineața, când conținutul lor de apă este maxim. Amplasați-le apoi pe un prosop de hârtie umed, într-o caserolă – așa le puteți păstra maximum o săptămână. Florile ofilite pot fi înviorate dacă le scufundați în apă cu gheață câteva minute. Pregătiți preparatele cu flori chiar înainte de masă, pentru a-și păstra prospețimea și aspectul atrăgător.

Înainte de a consuma florile, îndepărtați staminele și pistilul. Polenul poate cauza reacții alergice la unii oameni. În plus, gustul lui poate acoperi aroma delicată a petalelor.

Bujorii

bujori

Aceste flori minunat de parfumate trec drept floarea națională a Chinei, unde se bucură de un adevărat cult și unde odinioară poeții și nobilii își făceau un titlu de glorie din faptul că mâncau câteva petale crude. În zilele noastre, florile sunt pe jumătate fierte și îndulcite și acompaniază mesele de ceai din China. La noi se prepară dulceață și sirop foarte aromat. În Evul Mediu, apa de bujor era o delicatesă foarte apreciată la petrecerile câmpenești.

Limba mielului

flori comestibile limba mielului

Borago officinalis este o plantă de grădină cu frunze cu perișori și flori stelate, de un albastru azuriu. Frunzele și florile au un gust puternic de castravete. Consumați florile în limonadă de vară sau în sorbeturi. Sau chiar în gin tonic! Arată bine ca garnitură pentru gazpacho, platouri asortate cu brânză sau presărate în salate.

Cicoarea

flori comestibile cicoare

Cichorium endivia face, la sfârșitul verii, tulpini înalte pe care apar flori de un albastru intens. Petalele pot fi strânse și adăugate în salate, cărora le conferă o aromă de pământ, asemănătoare andivelor. Bobocii nedeschiși pot fi culeși și preparați la fel cum faceți cu caperele.

Fucsia

fucsia

Este o plantă ornamentală încântătoare, care face flori cu formă atrăgătoare, ca niște clopoței, în diferite nuanțe de roz și roșu. Evitați plantele care au fost tratate cu chimicale. Altfel, florile splendide garnisesc preparatele din carne și legume și au un gust ușor acid.

Grașița

grasita

Portulaca oleracea este o plantă suculentă cu frunze cărnoase, ovale și mici și flori galbene. Atât frunzele, cât și florile sunt comestibile și pot fi consumate crude sau gătite. Pe vremuri, grașița era considerată o buruiană de grădină, dar a început să fie apreciată pentru că este bogată în substanțe nutritive. Florile pot fi servite crude în salate și senvișuri. Sau pot fi călite sau fierte cu alte legume, ca garnitură, sau adăugate în supe.

Socul

flori comestibile soc

Socul face flori albe și mici, cu miros intens, grupate în inflorescențe în formă de umbrelă. Florile se consumă de sute de ani pentru beneficiile aduse sănătății. Totuși, ele nu se consumă crude, ci sub formă de ceai, tincturi, decocturi.

Gălbenelele

galbenele

Gălbenelele sunt plante medicinale bine cunoscute de sute sau mii de ani. Din florile galben-portocalii se prepară leacuri pentru o mulțime de afecțiuni, inclusiv ceaiuri. Florile atrăgătoare și vesele sunt comestibile în întregime. Au o aromă plăcută care se întinde de la picantă la amăruie și colorează foarte frumos supele și salatele. Pot chiar să coloreze pilaful, de exemplu, așa cum face șofranul.

Panseluțele sălbatice

panselute salbatice

Sunt o rudă mai mică a panseluțelor de grădină și fac o mulțime de flori vesele, cu un gust fin de ierburi. Arată foarte bine pe prăjituri, alături de brânzeturi de toate felurile sau în salate. Florile se folosesc în întregime, intacte.

Coriandrul

coriandru

Coriandrum sativum face, în verile calde, tulpini înalte pe care apar florile albe, mici, grupate în buchețele. Florile de coriandru au o aromă intensă, la fel ca frunzele și semințele plantei, și pot fi folosite ca garnitură.

Monarda fistulosa

Monarda fistulosa flori comestibile

Se mai numește și mentă sălbatică. Florile și frunzele tinere au o aromă intensă de mentă, cu note de citrice și oregano. Planta are un miros care amintește de ceaiul Earl Grey. De altfel, uleiul de bergamotă folosit pentru aromarea ceaiului amintit mai sus se extrage din coaja unui anumit tip de portocală. Florile de Monarda sunt formate din grupuri mari de petale comestibile, care pot fi separate înainte de a fi adăugate în prăjituri, băuturi sau salate.

Albăstrelele

albastrele

Au o aromă picantă, ca de cuișoare, cu o notă dulce. Petalele albăstrelelor arată foarte bine în salate sau în băuturi răcoritoare de vară.

Autor: Dana Verescu

Sursă foto: iStock/123RF

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro