Cremos, plin de ciocolata si fructe, acest tort negresa cu zmeură este perfect pentru un rasfat dulce. Combinația dintre ciocolata și aroma unică a zmeurei este o imbinare armonioasă, care îți va aduce o explozie de gust memorabil.
Ingrediente:
- coacăze, zmeură, afine proaspete
- 200 g ciocolată neagră
- 1 cubuleț de unt
pentru blat:
- 270 g brânză ricotta
- 240 g făină
- 3 lingurițe rase cu praf de copt
- 100 g ciocolată
- 25 g cacao
- 200 g zahăr fin
- 100 g unt
- 250 ml apă fierbinte (sau lapte)
- ¼ linguriță cu sare
- 130 g zmeură înghețată
Mod de preparare pentru tort negresă
Cerne făina, praful de copt, sarea și cacaua într-un vas. Adaugă zahărul, untul, apa (sau laptele fierbinte) și brânza ricotta. Amestecă. Încorporează zmeura înghețată și ciocolata ruptă în bucăți și toarnă în forma de tort tapetată cu hârtie de copt. Coace 50-70 de minute ori până ce trece testul scobitorii. Scoate și lasă să se răcorească în tavă.
Topește la bain-marie ciocolata și adaugă la final untul, pentru a-i da luciu. Toarnă peste tort și decorează cu fructele proaspete. Porţionează-l doar după ce s-a răcit.
Ideal acest tort negresă se servește cu un sos preparat din 60 g de zahăr tos fin și două linguri cu apă, ținute pe foc 5-8 minute sau până ce sosul capătă consistență și devine lipicios, la care adaugi 130 g de zmeură înghețată. Amestecă și dă deoparte.
Tort negresă și variațiuni pe aceiași temă
Poți folosi în compoziția blatului pentru tort negresă orice fel de alte fructe congelate preferi: coacăze, afine, căpșuni sau un amestec. Poți face prăjitura și cu fructe proaspete. Cele mai bune alegeri vilinele, cireșele, prunele brumării și strugurii negrei.
Prepară ricotta la tine acasă
Ricotta este o brânză obţinută din resturile rămase de la fabricarea altor tipuri de brânză, din cheagul laptelui după separarea zerului, la fel ca urda românească.
Dacă vrei s-o prepari acasă, ai nevoie de 2 l de lapte pasteurizat, un praf de sare și patru lingurițe cu oțet de mere. Pune pe foc laptele și sarea și, după ce s-a înfierbântat bine, înainte să dea în clocot, toarnă oțetul. Amestecă ușor timp de un minut, fără să desfaci cheagurile care se formează, și dă deoparte, acoperind oala cu un prosop de bumbac. Pune brânza la scurs într-un tifon împăturit în 4-5 straturi. Dacă vrei o brânză mai cremoasă, lasă la scurs doar zece minute. Dacă vrei o consistență mai uscată, poți lasă brânza la scurs până a doua zi.
⭐ Tortul negresă se potrivește pertect cu orice tip de înghețată. Pentru un gust perfect alege una dintre rețetele de înghețată de casă.
Sursa foto: 123rf.com