Dacă vrei ceva bun și consistent, perfect pentru o cină sau un prânz lejer de vară, o budincă de legume, cu un sos cremos este o soluție perfectă. Gustul bun pe care-l are acestă budincă de legume vine din combinația dintre dovlecei, ardei și roșii. poți folosi orice fel de dovlecei, poți combina dovleceii galbeni și verzi cu zucchini. La fel de bine poți folosi doar zucchini. În ceea ce privește ardeii, ai mână liberă: în budinca de legume poți pune orice fel de ardei, de toate culorile.
Secretul desăvârșirii acestul fel de mâncare de vară este nucșoara, pe care pur și simplu, trebuie să o adaugi generos în sos.
Nu te oprește nimeni să completezi rețeta cu vinete. Este însă necesar să le feliezi, să presari sare șisă le storci înainte de a asambla acestă budincă de legume. la fel de bine poți adauga și felii de cartofi noi, situație în care vei avea o budincă de legume consistentă și foarte sățioasă.
O ultimă recomandare: nu curața coaja dovleceilor. În coajă sunt cei mai mulți nutrienți!
⭐ Merită să știi cât mai multe despre dovlecei. Versatili și gustoși, dar și sănătoși, pretabili în tot felul de preparate, o dovadă fiind zecile de rețete cu dovleci, aceste legume sunt una dintre bucuriile veri. Este foarte drept că-i putem găsi în orice perioadă din an, dar gustul perfect este doar în perioada iunie- septembrie, cînd ne putem răsfăța cu dovlecei.
- 2-3 dovlecei
- 2 ardei grasi galbeni
- 1 ardei gras roșu
- 5 rosii medii
- 200 g cascaval ras (sau telemea puțin sărată ori mozzarella)
- oregano
- 3 linguri de ulei
- sare, piper
Pentru sos:
- 100 ml lapte
- 50 ml smantana pentru gatit
- 1 lingură făina
- 1 lingură unt
- nucșoară
- sare, piper
Pentru sos, topește untul și adaugă făina. Amestecă repede ca să nu ramâna cocoloașe. Stinge treptat cu lapte cald și amestecă cu un tel. Ia de pe foc și adaugă sare, piper și nucșoară. Adaugă smântâna și mai lasă sa dea într-un clocot. Calește ceapa și pune-o pe fundul unui vas, așază deasupra legumele în straturi, alternând cu sos alb.
Condimenteaza cu sare, piper și oregano între straturi. Dă la cuptorul încins pentru jumătate de oră, iar după ce legumele s-au înmuiat, scoate tava în care coci această budincă de legume și presară cașcavalul ras. Dă budinca cu legume la cuptor, din nou, pentru 20-30 de minute.
⭐ Servește budinca de legume simplă sau alaturi de o salata verde, ori alaturi de o salată de castraveți. Alături de o limonadă sau un pahar de cidur rece, va fi un adevărat festin, perfect pentru o zi fierbinte de vara.
Budinca este la fel de bună și rece și poate sta la frigider pentru două zile, în cazul în care mai rămâne, deși este puțin probabil!
⭐ Descoperă și rețetele de vară cu avocado
Sursa foto: http://www.123rf.com