Dacă nu este mucegăită, nu irosi pâinea aruncând-o la gunoi! Există atâtea modalităţi de a o folosi ca ingredient pentru o mulţime de mâncăruri delicioase.
Budincă de pâine
Budinca de pâine este, la origine, un desert preparat din bucăţi de pâine uscată coapte la cuptor într-un amestec de unt, zahăr, lapte, ouă şi fructe.
Dar există şi reţete de budincă de pâine pe post de fel principal, care în loc de fructe folosesc ciuperci. Dulce sau sărată, orice ai alege, budinca de pâine este delicioasă şi uşor de preparat!
Crutoane
Rupe pâinea uscată în cubuleţe şi foloseşte-le pe post de crutoane pentru supe şi salate. Pentru mai multă savoare, „tăvăleşte-le” prin ulei de măsline, sare, oregano sau orice alte condimente şi ierburi aromate preferi.
Pentru a face crutoane, poţi folosi şi pâine care nu s-a uscat încă – pune cubuleţele într-o tavă la cuptor şi lasă-le să se rumenească. Poţi să le asezonezi cu ulei de măsline sau condimente.
Supă franţuzească de ceapă
Această supă fină şi aromată se prepară în mod normal cu felii de baghetă franţuzească, dar poţi folosi orice fel de pâine uscată. Pentru fiecare bol de supă e nevoie de două felii de pâine, una la fund, alta la suprafaţă. Este un fel de mâncare nu doar delicios, dar şi hrănitor, deoarece ceapa conţine calciu şi flavonoizi.
Pesmet
Taie pâinea în bucăţele şi las-o să se usuce, apoi fărâmiteaz-o în maşina specială de făcut pesmet sau în cea de măcinat nuci ori în robotul de bucătărie. Se poate să faci pesmet şi manual – împătureşte bucăţelele de pâine într-un şervet de pânză şi fărâmiţează-le cu sucitorul. Pentru a obţine un pesmet care se păstrează mai mult timp, bagă pâinea uscată în cuptor pentru a o transforma în crutoane înainte de a o măcina.
Salată Panzanella
Cu pâine uscată sau crutoane, poţi prepara această delicioasă salată tradiţională rustică din zona Toscanei, care combină pâinea cu legume de tot felul. Răcoritoare şi aromată, salata Panzanella este potrivită atât la micul dejun, cât şi ca gustare între mese.
Mic dejun cu pâine prăjită
Pâinea care nu mai este proaspătă e perfectă pentru a face pâine prăjită. Nu trebuie să fie neapărat pâine albă, orice tip de pâine se pretează la prăjire – pâine de secară, graham, cu seminţe etc. Adaugă nişte fructe proaspete şi ai micul dejun perfect, hrănitor şi cu puţine calorii!