Home » Vegetarian & vegan » 3 rețete de chifteluțe fără carne ( cu legume, ton și cartofi)

3 rețete de chifteluțe fără carne ( cu legume, ton și cartofi)

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 196 vizualizari 12 minute timp estimat

Există numeroase variante delicioase de chifteluțe fără carne care sunt nu doar sănătoase, ci și pline de arome. 

În acest articol, vom explora trei rețete de chifteluțe fără carne: chifteluțe de legume, chifteluțe de ton și chifteluțe de cartofi. Aceste rețete sunt ideale pentru cei care doresc să reducă consumul de carne sau pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau pescetariană. Fiecare rețetă oferă o combinație unică de ingrediente și condimente, rezultând în preparate gustoase și hrănitoare, perfecte pentru orice masă a zilei.

⭐ Falafel, rețeta clasică pentru acasă

chifteluțe fara carne

Chifteluțe fără carne doar cu legume

Năutul este ingredientul principal din aceste chifteluțe fără carne. 

Ingrediente 

  • 1 dovlecel mijlociu  
  • 100 g năut fiert  
  • 2-3 cepe  
  • 2 vinete  
  • 2 căpățâni usturoi  
  • 4-5 cartofi  
  • 1 linguriță bicarbonat  
  • 2 ouă  
  • 1 legătură pătrunjel  
  • 1 legătură mică mărar  
  • 2 linguri griș  
  • 1/2 linguriță condiment de legume  
  • 2 roșii (sau 1 lingură pastă de tomate)  
  • 2 linguri făină  
  • 300 ml ulei pentru prăjit  
  • sare  
  • piper  

Mod de preparare

Curăță dovlecelul de coajă, dă-l pe răzătoarea mică, sărează-l și lasă-l deoparte până pregătești celelalte legume. Curăță de coajă vinetele, taie-le în felii, presară-le cu sare și lasă-le deoparte timp de 15 minute, apoi scurge-le de zeamă și dă-le prin mașina de tocat.

Curăță ceapa și usturoiul, trece-le prin răzătoarea mică, la fel și cartofii curățați de coajă, dar într-un vas separat. Stoarce dovlecelul și cartofii, adaugă vinetele, năutul sfărâmat, ceapa, usturoiul, grișul, ouăle bine bătute, bicarbonatul, verdeața tăiată mărunt, condimentele și pasta de tomate (sau roșiile tăiate mărunt și bine scurse), amestecând ca să omogenizezi compoziția.

Ia câte o lingură din amestec, rostogolește-o prin făină, dă forma de chifteluțe și prăjește în ulei încins, având grijă să le rumenești uniform pe ambele părți. Scoate-le cu spumiera pe o farfurie acoperită cu șervețel, să absoarbă grăsimea. Servește cu salată, orez etc.

chiftelute de ton

Chifteluțe de ton fierte în supă

Poate că îți vor părea ceva mai dificil de făcut, dar sunt att de bune, încât merită efortul! 

Ingrediente

Pentru supa

  • 4 cepe sau praz  
  • 1 țelină potrivită  
  • 2 morcovi  
  • 4 frunze de dafin  
  • coajă de lămâie eco  
  • 1 linguriță cu boabe de piper  
  • 1 l supă de pește  

Pentru chiteluțe

  • 15 ml ulei  
  • 1 ceapă tăiată fin  
  • 1-2 conserve cu ton, scurs  
  • 1 ou  
  • 1-2 felii de pâine, înmuiate în lapte  
  • pătrunjel tocat sau coajă de lămâie rasă  
  • sare și piper negru măcinat proaspăt  
  • făină de porumb pentru crustă  
  • felii de lămâie pentru a decora la servire  

Mod de preparare

Pentru supă, curăță, spală și taie mărunt ceapa, prazul, țelina și morcovii, și pune-le la fiert într-o cratiță. Lasă-le să clocotească timp de 30 minute în supa de pește. Adaugă frunzele de dafin, coaja de lămâie și boabele de piper.

Pentru chifteluțe, încălzește uleiul și înăbușă ceapa până se înmoaie. Adaugă restul ingredientelor, cu excepția făinii și a feliilor de lămâie, și amestecă. Formează bile pe care le lași la rece până se întăresc. Tăvălește fiecare bilă prin făina de porumb.

Strecoară supa într-o cratiță curată. Pune cu atenție bilele în supă și fierbe-le timp de aproximativ 5 minute sau până devin ferme. Scoate chifteluțele și punele la cuptor, pentru 5 minute ca să prindă culoare. și servește-le cu felii de lămâie și garnitură de cartofi natur.

chiftelute de cartofi

Chifteluțe de cartofi

Sunt atât de bune, încât produc dependență

Ingrediente

  • 1 kg cartofi  
  • 1 ceapă  
  • 2 căței de usturoi  
  • 1 morcov  
  • 1 legătură pătrunjel  
  • 1 legătură mărar  
  • 2 ouă  
  • 4 linguri făină  
  • 100 g pesmet  
  • sare  
  • piper  
  • ulei pentru prăjit  

Mod de preparare

Curăță cartofii și pune-i la fiert în apă cu sare până devin moi. Scurge-i bine și lasă-i să se răcească puțin. Curăță și toacă mărunt ceapa și usturoiul. Rade morcovul pe răzătoarea mică.

Pasează cartofii fierți până obții un piure omogen. Adaugă ceapa, usturoiul, morcovul ras, pătrunjelul și mărarul tocate mărunt. Încorporează ouăle bătute, sare și piper după gust. Amestecă bine compoziția.

Adaugă făina și pesmetul treptat, amestecând până obții o compoziție suficient de fermă pentru a forma chifteluțe. Formează chifteluțe din compoziție, tăvălește-le prin făină sau pesmet și prăjește-le în ulei încins până devin aurii și crocante pe ambele părți.  Scoate chifteluțele pe o farfurie acoperită cu șervețel, pentru a absorbi excesul de ulei.

Servește chifteluțele de cartofi calde, alături de o salată sau o garnitură de legume.

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noile editii ale revistelor sunt aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

atile si informațiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro